25 april 2023

Vinex van Bernice Berkleef

vinex cover

‘Vinex’ is een spannende psychologische thriller die afspeelt in een doodnormale vinexwijk. Maar is het daar wel zo vredig en normaal?

Hein en Simone zijn verhuisd naar een vinexwijk. In deze wijk wonen ook Evi en Thijs, omdat Thijs meer met zijn werk bezig is voelt Evi zich wat eenzaam. Bij haar in de buurt woont vriendin en politieagente Joyce, zij zit in de ziektewet, maar kan het niet nalaten om van alles te onderzoeken. Ze besluiten een buurtfeest te organiseren, op deze manier kunnen ze gelijk hun nieuwe buren leren kennen.

Een bijzonder stel

Hein en Simone woonden eerst in Amsterdam-zuid. Ze hebben bewust de stad verlaten om zich te settelen in een vinexwijk. Maar Hein en Simone zijn geen gewone mensen, er is iets vreemds met ze aan de hand. Dat vindt agente Joyce ook, maar zij kan haar vinger er niet op leggen, want Simone doet op straat gewoon aardig en Hein maakt ook gewoon een praatje. Daarnaast is er ook een verhaallijn over Lina, een meisje dat al jaren van pleeggezin naar pleeggezin hobbelt en al diverse instellingen vanbinnen heeft gezien. Zij wil graag wat bijverdienen en besluit huishoudelijk werk te gaan doen en wordt aangenomen door Hein en Simone. Al gauw kom je erachter dat Lina haar eigen beweegredenen heeft om huishoudelijke werk te gaan doen.

Achter de gesloten deuren is het in de vinexwijk niet zo vredig als het lijkt. Langzaam wordt duidelijk gemaakt wat er speelt en dan wordt ‘Vinex’ een psychologische thriller vol vaart! De korte hoofdstukken zorgden ervoor dat ik niet meer kon stoppen en heel nieuwsgierig werd naar de climax. Wel is het voor de lezer al snel duidelijk wat er speelt tussen Hein en Simone, maar dat geeft het verhaal juist nog meer kracht en spanning.

Bijzondere twisten

Sowieso vond ik de gekozen verhaallijnen heel bijzonder en ik was dit nog niet tegenkomen in een Nederlandse thriller. Waarom dat zo is, dat is lastig uit te leggen, omdat het kleinste zinnetje de clou al kan verraden. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de situatie rond pleegkinderen. En bij de verhaallijn rond Joyce is er aandacht voor trauma en rouwverwerking. Het meest irritante personage vond ik Thijs. Hij is heel erg met zichzelf bezig en hij ziet niet hoe het echt met Evi gaat.

Maar liefst las ik over Hein en Simone. Hun leven en verleden kent bijzondere twisten en dat heeft Bernice Berkleef heel goed uitgewerkt. Het buurtfeest vormt de uiteindelijke climax, die ik wat zwakker vond in tegenstelling tot de rest van het verhaal. Daarna werd alles iets te snel afgewerkt. Ondanks dat heb ik mezelf prima vermaakt met ‘Vinex’.