16 februari 2017

De huid van Dr. Yael Adler

Dit is een boek wat al een tijdje op mijn lijstje stond. Ik heb het nu gelezen en ik kan dit boek iedereen aanraden die geïnteresseerd is in ons grootste orgaan: de huid…

Dr. Yael Adler is een bekende Duitse huidarts met eigen praktijk. Ze weet erg veel en ziet elke dag ook genoeg huidproblemen voorbijkomen. Helaas zijn er ook veel misverstanden. Daarom besloot Dr. Adler een boek uit te brengen over onze huid. Dit doet ze op een toegankelijke en heldere manier. Met wat humor en herkenbare voorbeelden is ‘De huid’ een handig ‘huidboek’ geworden.

Dr. Adler zat laatst bij RTL Late Night. Ze vertelde met veel sprankeling over haar werk en haar kennis over de huid. Gelijk stonden al heel wat mensen op hun achterste benen op diverse social media. Zo vertelde deze arts dat dagelijks douchen helemaal niet zo goed is voor je huid. Veel mensen doken daar op af zonder eigenlijk te weten wat deze huidarts bedoelde. Begrijpelijk, want Dr. Adler kreeg ook maar een kleine tien minuten en werd ook regelmatig onderbroken. In haar boek legt ze het veel duidelijker uit.

Alles passeert de revue: zonnebrand, huidkanker, verschillende huidziektes, voeding, maar ook de rol van je huid bij intimiteit en seksualiteit. Dr. Adler weet alles wetenschappelijk te onderbouwen. Als je het zo leest, is de huid zeker een soort spiegel van ons leefgedrag. Dat niet alleen, onze huid verraadt ook nog eens onze échte emoties. Zijn we boos, dan worden we rood. Maar ben je bang of gespannen, dan trek je zomaar bleek weg. Voel je jezelf wat verlegen of komt schaamte om de hoek kijken? Dan krijg je gegarandeerd rode konen.

Bij teveel douchen met teveel en te vaak zeep kun je eczeem krijgen, maar van veel spanningen ook. Je huid reageert op alles wat je doet en dus ook op je voeding. Ook daar gaat Dr. Adler diep op in. Ook interessant zijn de hoofdstukken over intimiteit en seksualiteit. Dat aanraken (intimiteit) belangrijk is en dat dit gelukshormonen aanmaakt. Ook heeft ze een kritische blik op de cosmetica-industrie (beloftes in potjes) en geeft ze op het eind een schema met eenvoudige huidproblemen en hoe je dit kunt oplossen met huismiddeltjes (sheaboter, kokosolie, rauwe ui, honing etc.).

Het boek leest erg makkelijk. Je kan opzoek gaan naar specifieke informatie, bijvoorbeeld als je meer wilt weten over huidziektes. Maar je kan het boek ook van voor naar achter doorwerken. Dr. Adler schrijft op een begrijpelijke manier over medische zaken en geeft ook voorbeelden van patiënten die ze ooit behandeld heeft. Toch voelt het bij vlagen ietwat prekerig, maar ik geef haar geen ongelijk wat betreft de onderwerpen huidkanker en zonnebrand. Ja, we weten het: we moeten ons insmeren… Maar dat doen we vaak half om half (me too). Want smeer jij bijvoorbeeld je oren en de tere huid achter je oren ook rijkelijk in met zonnebrandcrème? Precies…

Bij het hoofdstuk over huidkanker geeft ze duidelijke voorbeelden en ook duidelijke adviezen hoe je mogelijke huidkanker zelf al kunt herkennen. Alleen is dat uiteraard geen leidraad, bij twijfel naar een arts gaan! Dit geeft ze zelf ook duidelijk meerdere malen aan, ook dat we ons niet moeten leiden door schaamte. Een huidarts heeft al duizenden mensen gezien, die kijkt nergens meer van op. Verder heeft ze ook een duidelijke mening over tatoeages en cosmetische ingrepen. Interessant om te lezen, zeker ook de voorbeelden die ze erbij pakt.

Wat ik  o.a. heb geleerd van dit boek:

– Zonnebrand factor 50 gebruiken en alles goed insmeren
– dat ik niet moet kijken naar “de belofte op het potje” maar naar de ingrediënten achterop
– dat het belangrijk is om je moedervlekken regelmatig na te kijken op veranderingen
– sheaboter op je lippen is beter dan standaard lipbalsem
– knuffelen/intimiteit is gezond en maakt je gelukkig

En nog veel meer! Ik blijf dit boek zeker gebruiken als naslagwerk!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: