20 februari 2017

Haat van Mel Wallis de Vries

Ik kocht ‘Haat’ van Mel Wallis de Vries tijdens het Ebook Prijzencircus. Anyway, ik verheugde me op ‘Haat’ en binnen twee dagen had ik dit boek dan ook uit.

In ‘Haat’ draait het om Nikki. Ze is een populair meisje, maar iedereen lijkt een grafhekel aan Nikki te hebben. Op een avond wordt ze samen met een ander meisje in het park gevonden, Nikki heeft een mes vast en een hoofdwond, maar zelf weet ze echter niet meer wat er gebeurd is. Nikki zegt ook dat andere meisje niet te kennen. De politie gelooft het maar half om half…

Met een hersenschudding en een paar hechtingen wordt Nikki naar huis gestuurd. Haar ouders maken meer ruzie dan gezelligheid en Nikki heeft het gevoel dat iedereen haar nu anders bekijkt en ergens van verdenkt. De vinger op de juiste plek leggen lukt echter niet. Ondertussen wordt ze ondervraagt door de politie, die duidelijk bij Nikki woorden in de mond willen leggen. Maar Nikki weet totaal niet wie dat meisje is en waarom zij juist een mes vast had. Ondertussen ligt dat andere meisje nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis.

De klasgenootjes lijken allemaal een dubbele agenda te hebben en denken weinig goeds van Nikki. Om de beurt komen er een paar aan het woord en het is duidelijk dat ze Nikki liever zien gaan dan komen. Ook beste vriendin Lisa doet vreemd. Nikki voelt zich steeds eenzamer worden, maar beseft dat alleen zijzelf dit mysterie kan oplossen. In plaats van verbetering wordt de situatie steeds slechter en schrijnender voor Nikki. Iemand in haar omgeving lijkt haar een hak te willen zetten, fantaseert er zelfs over dat hij of zij Nikki vermoord… Maar wie?

Dit boek is heel spannend en ik bleef maar doorlezen. Toch geeft ‘Haat’ mij niet het ultieme gevoel wat ik bij eerdere Mel-thrillers wel had. De puzzelstukjes vallen op het eind wel op hun plek, maar ze lijken niet goed in het geheel te passen voor mijn gevoel. Het is alsof het einde lukraak bedacht is op het moment dat het geschreven moest worden. Daarom ben ik niet zo super enthousiast dat ik meteen vijf sterren geef.

Waar ik vooral de kriebels van kreeg was personage Timo. Hij en zijn manier van denken zou een thriller op zich kunnen zijn. De manier hoe hij onoprecht met meisjes en lust omgaat vind ik triest en de wetenschap dat er inderdaad zulke jongens bestaan geeft nog meer trieste gedachtes. Ik vind het heel goed dat Mel hier de aandacht op legt, zodat scholieren deze signalen in hun eigen omgeving ook makkelijker op kunnen pakken.

Daarnaast heb ik het gevoel dat ik het allemaal al wel eens gelezen heb. Natuurlijk niet dit verhaal, maar wel dezelfde wijs. De thema’s komen in veel van haar thrillers voorbij. De kattige vriendinnen, die alles behalve oprecht zijn, kibbelende ouders en een flinke dosis haat en jaloezie. Toegegeven, het zijn prettige thema’s voor een jeugdthriller, maar het gevaar zit ‘m in de herhaling en ik hoop daarom dat er in haar toekomstige thrillers wat meer variatie zal zitten.

4 reacties

 • 19 november, 2017 om 19:07
  Tessa Terberg zegt:

  het is echt een geweldig boek! ik heb hier mijn boekverslag overgedaan het lieftst wil ik alle boeken van Mel Wallis de Vries lezen<3


  Tessa Terberg
  Beantwoorden

  • 19 november, 2017 om 20:03
   Leesdame zegt:

   Dat wil ik ook <3
   Vorige week heb ik haar nieuwste boek 'Pijn' gekocht. Heel nieuwsgierig naar!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 6 juni, 2018 om 15:48
  evi Van Drent zegt:

  wat is de titel verklaring van het boek haat?


  evi Van Drent
  Beantwoorden

  • 6 juni, 2018 om 16:27
   Leesdame zegt:

   Als je dit boek gaat lezen, dan kom ook achter het antwoord op je vraag. Iedereen leest namelijk anders, het mooiste en het meest leerzame (saai woord, I know) is dan ook om voor jezelf deze titel te verklaren en daarin verweef je vervolgens je eigen persoonlijke mening. Leer je veel van en daarnaast is het ook een erg spannend boek! Je kan er echt leesplezier aan beleven!

   Voordat je gaat beginnen zou je jezelf alvast deze vragen kunnen stellen: wat betekent voor jou haat? Wat voel je daarbij? Kom je deze gevoelens ook tegen in dit boek? Succes!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: