3 december 2022

De kerstboekwinkel van Jenny Colgan

Dit was een heel knus en warm kerstboek om te lezen. Het leukste van al: het speelt zich af in een boekwinkeltje!

Carmen werkt eerst in een warenhuis, maar dit warenhuis sluit en Carmen dreigt werkeloos te worden. Gelukkig weet haar succesvolle zus Sofia een oplossing: Carmen gaat werken in een boekwinkeltje dat met sluiten wordt bedreigd. Het is aan Carmen om er in de decembermaand een succes van te maken. Carmen ziet dit echter eerst helemaal niet zitten, tijdelijk logeren bij haar zus en werken in een rommelig winkeltje dat op instorten staat. Maar dat loopt toch even anders…

Een winters Edinburgh

Carmen moppert wat af, ze voelt zich de mislukkeling van de familie. Haar zus Sofia is getrouwd, heeft een geweldige baan, drie kinderen en is zwanger van de vierde. Carmen heeft dat allemaal niet, maar omdat ze toch geld moet verdienen besluit ze de baan aan te nemen in het winkeltje van Mr. McCredie in Victoria Street in Edinburgh. Een bijzondere man die waarschijnlijk nog nooit opgeruimd heeft in zijn winkel. Samen met de kinderen van Sofia maakt Carmen een plannetje om er een kerstboekenwinkel van te maken, want tijdens kerst worden er veel boeken verkocht. Dit idee slaat aan en al gauw trekken ze veel klanten.

Bij Sofia thuis maakt Carmen eindelijk eens echt kennis met haar neefje en nichtjes, want in het verleden schitterde Carmen vaak door afwezigheid. De wijsneuzerige Pippa is af en toe vet irritant, maar Phoebe en Jack zijn erg leuk. De nanny heeft echter haar eigen opvattingen over opvoeding en lifestyle. Dit zorgt voor wat wrijving onderling. Langzaam krijgen Sofia en Carmen krijgen -ondanks dat ze nog steeds botsen met elkaar- ook weer wat meer verbinding.

Een knus verhaal

‘De kerstboekwinkel’ maakt deel uit van de serie “Happy Ever After”. Het is een heerlijk knus kerstverhaal, zoals je ze ook wel eens ziet in van die familiefilms. Een winters tafereel, pittoresk straatje, veel lichtjes en feestjes en een paar irritante personages ertussen zorgen ervoor dat je snel helemaal in het verhaal zit en met Carmen meeleeft! Tot mijn verrassing ontdekte ik ook een heksenwinkeltje en coven in het verhaal! En uiteraard is er ook ruimte voor liefde! En ja, die verhaallijn zit natuurlijk lekker gecompliceerd in elkaar, al kun je op een gegeven moment wel raden welke richting dit opgaat.

Ik genoot persoonlijk toch het meest van het boekwinkeltje zelf. Een rommelig winkeltje, vol bijzondere boeken en een mooie etalage. Het deed me een beetje denken aan het winkeltje uit de film ‘You’ve got mail’ met Meg Ryan. Carmen leest namelijk ook voor aan de kinderen. Maar goed, dat verloopt niet altijd vlekkeloos. Ook zit er nog een cameorolletje in voor Zoë, uit ‘Op goed geluk’. Zij reed met de boekenbus rond. ‘De kerstboekwinkel’ is een leuke aanwinst op je kerstboekenplank!