2 december 2022

Ho-ho-hopeloos verliefd van Wendy de Liefde

ho-ho-hopeloos verliefd cover

Een kerstverhaal met een hoofdpersoon die kerst haat… Gaat dat wel goed? Ik was benieuwd en las ‘Ho-ho-hopeloos verliefd’.

Hoofdpersoon Kato haat dus kerst, daar heeft ze ook genoeg redenen voor. Haar grootvader is net overleden en haar vriend Gideon heeft haar gedumpt. Ze heeft echt geen zin in familieverplichtingen en ze besluit alleen naar Curaçao te gaan. Ze kiest voor Curaçao, omdat ze dan gevoelsmatig dichter bij haar opa is, maar ook omdat opa Coos misschien wel een geheim had op dit eiland…

Tropische kerst

De auteur is duidelijk al eens op Curaçao geweest, want ze weet de locaties en de sfeer goed te omschrijven. Je waant je echt op een tropisch eiland en dat geeft een kerstverhaal toch een iets andere vibe. Ik was nieuwsgierig naar Kato en haar beweegredenen. Ook vroeg ik me af waarom haar vader zo bot deed. Wendy de Liefde geeft veel aandacht aan de kleine details, zonder dat dit de vaart uit het verhaal haalt.

Ook gaan we op zoek naar het geheime verleden van opa Coos. Maar ondertussen worstelt Kato ook met haar eigen gevoelens. Het verhaal heeft herkenbare elementen, bijvoorbeeld de heenreis, waarbij je ineens tussen een groep wildvreemde jonge mannen zit in het vliegtuig en vervolgens later deze groep weer tegenkomt op het eiland. Ik vond Kato ook wel stoer, hoe ze bijvoorbeeld op iedereen afliep en vragen stelde over haar grootvader.

Iedereen verdient familie

Ik vond dit een mooie kerstboodschap en deze zin heb ik dan ook goed onthouden: iedereen verdient familie. Wendy de Liefde benadrukt hoe eenzaam iemand kan zijn die zich genegeerd voelt. Maar ook hoe belangrijk het is om onmin goed uit te praten met elkaar en zeker met je ouders.

Superleuk vond ik broer Kris, hij runt een succesvolle kapsalon en kan het erg goed vinden met Kato! Daarnaast geeft Wendy ook wat ruimte aan het perspectief van Kato’s ouders en ze geeft opa Coos ook nog even woord. Iets minder vond ik het zinnetje waarbij het woord heks als scheldwoord wordt gebruikt. Er zijn genoeg mogelijkheden om een neutraler scheldwoord te gebruiken. Op het eind wordt alles netjes en goed afgesloten en zelfs het nawoord over kerst in huize de Liefde vond ik leuk om te lezen.