1 december 2022

De wensenwinkel van Chantal Claassen & Saskia M.N. Oudshoorn

de wensenwinkel cover

Het eerste kerstboek van dit jaar! Ik heb de eer om de december kerstmaand te openen met ‘De wensenwinkel’!

De vriendinnen Josie en Claire beginnen samen in het oude naaiwinkeltje van Claire’s oma een wensenwinkel. Met hulp van aannemer Stijn kunnen ze met hun concept beginnen in december. Doel: wensen vervullen en met het geld dat ze inzamelen de recreatieruimte van het verzorgingshuis een metamorfose geven. Ex-soapster Jim zit aan de grond, Claire en Josie hopen dat hij wil helpen bij het vervullen van de wensen. Dat gaat niet zonder een slag of stoot.

Ingetogen feelgood

Ik hou van ingetogen feelgood! Niet van dat overdreven hilarische gedoe, maar van herkenbare en liefdevolle situaties. ‘De wensenwinkel’ is ingetogen, lief en grappig, maar dan niet op een overdreven manier. Ik had al meteen interesse in het concept van de wensenwinkel. Wat zouden ze gaan doen? Welke wensen mogen ze vervullen en hoe gaat dat samen met een ex-soapster die een andere kijk op het alledaagse leven heeft?

De wensen variëren van zingen op een kerstmarkt, een oudere vrouw meenemen naar een kerstshow bij een tuincentrum en iemand vergezellen bij een diner. Elk personage worstelt ook met zijn eigen issues. Zo is Stijn gescheiden en daarnaast heeft hij de zorg voor zijn twee kinderen, omdat zijn ex vooral bezig is met daten. Jim kampt met heel wat onzekerheden. Hij wil diep vanbinnen graag zichzelf zijn, maar dat is lastig omdat hij in zijn (soap)leven vooral geleefd werd. Ook is het ontroerend om te lezen hoe (eenzame) oudere mensen opleven van iets simpels zoals het bezoeken van een tuincentrum en andere mensen zien. Een belangrijk thema.

Echt kerstsfeer

De kerstsfeer is goed aanwezig in ‘De wensenwinkel’. Herkenbare kerstliedjes komen voorbij en Josie gaat met de kinderen van Stijn inkopen doen voor de feestdagen. Uiteraard broeit er ook wat liefde in deze feelgoodroman, maar dan op een ingetogen manier. Daarnaast hebben Claire en Josie ook nog een andere baan. Claire werkt in het verzorgingshuis en Josie is mediator. Claire en Josie zijn leuke en herkenbare vrouwen.

Dit boek is geschreven door Chantal Claassen en Saskia M.N. Oudshoorn. Hun schrijfstijlen lopen vloeiend door elkaar. Al zal het de kenner vast ook lukken om te raden wie welk personage schrijft. Wie oplet herkent ook een bekend tuincentrum en meteen daarna krijg je zin om ernaartoe te gaan. Sowieso, het hele concept achter een wensenwinkel is bijzonder, zoiets zou er in elke stad moeten zijn in deze tijd van het jaar!