De kraamhulp van Esther Verhoef

kraamhulp coverHet was lang geleden dat ik een thriller las van Esther Verhoef. Ik begon sceptisch. Maar alle beloftes zijn waar: het is inderdaad de engste thriller van Esther Verhoef!

Didi en Oscar zijn kersverse ouders en krijgen Hennequin als kraamverzorgster. Hennequin heeft duidelijk een dubbele agenda. Dat is gelijk al voelbaar vanaf het begin. Didi heeft een zware zwangerschap gehad en ligt nog steeds in een apart logeerbed omdat ze nog veel pijn heeft en nauwelijks kan lopen. Oscar doet afstandelijk, maar gelukkig zorgt Hennequin goed voor Didi… althans, zo lijkt het…

Miriam de Moor is werkzaam bij de politie van Rotterdam. Ze moet flink haar best doen, want ze was al bijna haar baan kwijt toen ze zich volop bemoeide met de dood van haar broer. Miriam heeft het ongeluk nooit vertrouwt en de weduwe van haar broer al helemaal niet.  Zij lijkt in eerste instantie verdwenen te zijn, maar dan vestigt deze vrouw zich in Rotterdam. Miriam komt erachter dat de weduwe nu werkzaam is als kraamhulp bij een jong gezin.

Vanaf het begin is het al duidelijk dat Hennequin niet spoort. Een gewaagde keus van Esther Verhoef om dat gegeven al heel vroeg kenbaar te maken, maar niet minder spannend. Juist omdat je weet dat ze een psychopaat is, wordt het ineens wel heel beklemmend omdat ze bij een jong en kwetsbaar gezin werkzaam is. Hennequin terroriseert het gezin op onzichtbare wijze. Zo laat ze Didi dagenlang klooien met verkeerde opzetstukjes van het kolfapparaat, waardoor kolven zeer pijnlijk en bijna onmogelijk wordt. En Hennequin veroorzaakt ook de nodige wrijving tussen Oscar en Didi. Het is meer dan duidelijk dat Hennequin iets op haar agenda heeft staan, maar wat dat is, wordt pas op het einde duidelijk. Miriam voert in het geheim haar onderzoek en stukje bij beetje kom je achter het motief en de waarheid.

‘De kraamhulp’ is luguber en eng. Juist ook omdat het gezin waarin Hennequin indringt nogal kwetsbaar is. Te kwetsbaar naar mijn mening. Zo vond ik Didi bij vlagen vrij naïef en -sorry-  zeurderig. In elke hoek van het verhaal gebeurd wel iets, zelfs de konijnen zijn niet veilig voor Hennequin. De kraamhulp had ik heel snel uit, omdat ik heel graag wou weten hoe alles in elkaar zat en hoe het af zou lopen. Het is een zenuwslopende thriller met veel vaart geworden. Een aanrader, dat zeker! Maar niet als je de kraamtijd nog voor de boeg heb. Wacht dan maar even met lezen van dit boek, anders krijg je allemaal van die dubbelzinnige gedachten als de kraamhulp bij je in huis rondloopt 😉


6 reacties

 • 7 maart, 2014 om 19:42
  ingevw zegt:

  Oeps ik kreeg al een beetje angst toen ik jou stuk las 😉 weet eigenlijk niet of ik adem gehaald heb? Nou wil ik natuurlijk weten wat de kraamhulp dreef….dus staat hij op mijn leeslijstje.

  Ikhartje(1) deze reactie

  ingevw Beantwoorden

 • 7 maart, 2014 om 19:47
  Leesdame zegt:

  Nou niet alleen wat haar dreef… vooral hetgeen wat zij allemaal deed… dat benam me de adem.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 8 maart, 2014 om 00:44
  Mieke zegt:

  Wat een goede recensie heb je geschreven..Ik kan nu niet wachten om hem te gaan lezen. Je recenseert zo geweldig goed, dat je iedereen erg nieuwsgierig maakt.
  Het vorige boek van Esther Verhoef vond ik ook al zo goed, al was dat een hele andere genre.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mieke Beantwoorden

 • 8 maart, 2014 om 08:49
  elmganneke zegt:

  Dit is een van de weinige thrillers waar ik echt naar uit kijk. Het lugubere spreekt me erg aan. En als ik de omschrijving lees (en jouw recensie) dan klinkt het al zo spannend!

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

 • 10 maart, 2014 om 12:40
  rachelleest zegt:

  Zelf heb ik hem ook gelezen en ben heel enthousiast 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  rachelleest Beantwoorden

 • 10 maart, 2014 om 21:20
  Gerrianne zegt:

  Ik hoop er deze week nog in te kunnen beginnen. Spannend!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Gerrianne Beantwoorden

Reageer op: De kraamhulp van Esther Verhoef

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten