7 maart 2014

De kraamhulp van Esther Verhoef

de kraamhulp cover

Het was lang geleden dat ik een thriller las van Esther Verhoef. Ik begon sceptisch. Maar alle beloftes zijn waar: het is inderdaad de engste thriller van Esther Verhoef!

Didi en Oscar zijn kersverse ouders en krijgen Hennequin als kraamverzorgster. Hennequin heeft duidelijk een dubbele agenda. Dat is gelijk al voelbaar vanaf het begin. Didi heeft een zware zwangerschap gehad en ligt nog steeds in een apart logeerbed omdat ze nog veel pijn heeft en nauwelijks kan lopen. Oscar doet afstandelijk, maar gelukkig zorgt Hennequin goed voor Didi… althans, zo lijkt het…

Miriam de Moor is werkzaam bij de politie van Rotterdam. Ze moet flink haar best doen, want ze was al bijna haar baan kwijt toen ze zich volop bemoeide met de dood van haar broer. Miriam heeft het ongeluk nooit vertrouwt en de weduwe van haar broer al helemaal niet.  Zij lijkt in eerste instantie verdwenen te zijn, maar dan vestigt deze vrouw zich in Rotterdam. Miriam komt erachter dat de weduwe nu werkzaam is als kraamhulp bij een jong gezin.

Vanaf het begin is het al duidelijk dat Hennequin niet spoort. Een gewaagde keus van Esther Verhoef om dat gegeven al heel vroeg kenbaar te maken, maar niet minder spannend. Juist omdat je weet dat ze een psychopaat is, wordt het ineens wel heel beklemmend omdat ze bij een jong en kwetsbaar gezin werkzaam is. Hennequin terroriseert het gezin op onzichtbare wijze. Zo laat ze Didi dagenlang klooien met verkeerde opzetstukjes van het kolfapparaat, waardoor kolven zeer pijnlijk en bijna onmogelijk wordt. En Hennequin veroorzaakt ook de nodige wrijving tussen Oscar en Didi. Het is meer dan duidelijk dat Hennequin iets op haar agenda heeft staan, maar wat dat is, wordt pas op het einde duidelijk. Miriam voert in het geheim haar onderzoek en stukje bij beetje kom je achter het motief en de waarheid.

‘De kraamhulp’ is luguber en eng. Juist ook omdat het gezin waarin Hennequin indringt nogal kwetsbaar is. Te kwetsbaar naar mijn mening. Zo vond ik Didi bij vlagen vrij naïef en -sorry-  zeurderig. In elke hoek van het verhaal gebeurd wel iets, zelfs de konijnen zijn niet veilig voor Hennequin. De kraamhulp had ik heel snel uit, omdat ik heel graag wou weten hoe alles in elkaar zat en hoe het af zou lopen. Het is een zenuwslopende thriller met veel vaart geworden. Een aanrader, dat zeker! Maar niet als je de kraamtijd nog voor de boeg heb. Wacht dan maar even met lezen van dit boek, anders krijg je allemaal van die dubbelzinnige gedachtes als de kraamhulp bij je in huis rondloopt!

6 reacties

 • 7 maart, 2014 om 19:42
  ingevw zegt:

  Oeps ik kreeg al een beetje angst toen ik jou stuk las 😉 weet eigenlijk niet of ik adem gehaald heb? Nou wil ik natuurlijk weten wat de kraamhulp dreef….dus staat hij op mijn leeslijstje.


  ingevw
  Beantwoorden

 • 7 maart, 2014 om 19:47
  Leesdame zegt:

  Nou niet alleen wat haar dreef… vooral hetgeen wat zij allemaal deed… dat benam me de adem.


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 8 maart, 2014 om 00:44
  Mieke zegt:

  Wat een goede recensie heb je geschreven..Ik kan nu niet wachten om hem te gaan lezen. Je recenseert zo geweldig goed, dat je iedereen erg nieuwsgierig maakt.
  Het vorige boek van Esther Verhoef vond ik ook al zo goed, al was dat een hele andere genre.


 • 8 maart, 2014 om 08:49
  elmganneke zegt:

  Dit is een van de weinige thrillers waar ik echt naar uit kijk. Het lugubere spreekt me erg aan. En als ik de omschrijving lees (en jouw recensie) dan klinkt het al zo spannend!


  elmganneke
  Beantwoorden

 • 10 maart, 2014 om 12:40
  rachelleest zegt:

  Zelf heb ik hem ook gelezen en ben heel enthousiast 🙂


  rachelleest
  Beantwoorden

 • 10 maart, 2014 om 21:20
  Gerrianne zegt:

  Ik hoop er deze week nog in te kunnen beginnen. Spannend!


  Gerrianne
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: