De lift en de trap versus fysiek en digitaal lezen

trap Als je aan iemand zou vragen: hoe ben je boven gekomen? Dan krijg je nooit het antwoord: ‘Met de trap, want dat is veel echter!’ Ik heb ook nog nooit gehoord dat iemand de lift belachelijk heeft gemaakt of angstig riep: ‘hoe moet dat straks met de trappen als iedereen met de lift gaat?!’

Je kunt naar boven met een lift, met een trap, of met een roltrap. Alle drie de mogelijkheden brengen je naar boven (of naar beneden 😉 ), maar alle drie hebben ze zo hun eigen manier en voordelen. Net zoals het lezen van boeken. Digitaal, papier of in audiovorm.

Ik lees alleen echte boeken
Echt, ik kan dit zinnetje niet meer horen! Zodra er een vraag wordt gesteld over hoe je het liefst leest kun je op je vingers natellen dat bovenstaand zinnetje in veelvoud aanwezig zal zijn in de discussie. Eigenlijk zeg je dan dat alleen dit de juiste manier is om te lezen en dat de alternatieve vormen minder echt zijn. Is dan een lift ook niet echt? Want ja, je voelt niet dat je naar boven gaat, maar toch brengt die lift jou ook naar dezelfde verdieping waar mensen met de trap op uitkomen.

Je kan een boek luisteren. Vooral mensen met een visuele beperking vinden dit een heerlijke manier van lezen. Je kan een boek op papier lezen en digitaal. Alle manieren bieden hetzelfde boek aan, alleen ieder in een andere vorm. De inhoud van al die manieren is net zo echt als de vorm van papier. Het einddoel is hetzelfde: lekker lezen en genieten van het verhaal.

Weer even terug naar de lift en de trap
Stel je voor dat je ineens te horen krijgt dat de lift vastzit… Er loopt een lollige man rond, die grapt dat het net goed is dat de lift vastzit. ‘Dan hadden al die mensen maar lekker met de trap moeten gaan, dan hebben ze dat probleem ook niet’.

Die opmerking kan ik zo vertalen naar een lollige man die reageert op een gesprek over een kapotte e-reader. ‘Dan moeten ze maar echte boeken lezen, dan hebben ze dat probleem ook niet.’ ‘Leuke’ opmerking ook voor mensen die wegens een beperking afhankelijk zijn van digitaal lezen en/of luisterboeken… Wat dat betreft mogen de lollige mensen best wel even nadenken voordat ze wat roepen in een topic waar iemand advies vraagt over een gecrashte e-reader.

Digitaal
Ik lees al meer dan zes jaar digitaal. Alles wat een lezer van papieren boeken doet, kan ik ook. Je kan losgaan bij een boekenfestijn, of jubelen bij een ebookfestival. Snuffelen in de bibliotheek, of scrollen in de Bliyoo-app. Je kan een fysiek boeken laten signeren, maar een witte hoes van een e-reader ook! Dan heb je uiteindelijk een hoes helemaal vol met handtekeningen en die heb je dan altijd bij je! Dat is ook gaaf! Ik vind digitaal lezen fijn, het is vooral fijner voor mijn ogen. Overigens ben ik niet vies van papieren boeken, want die zijn ook rijkelijk aanwezig hier in huis, maar het liefst lees ik op mijn reader.

De luxe van keuzevrijheid
Ik vind het een luxe dat je tegenwoordig zo goed kunt kiezen hoe je een boek gaat beleven. Fysiek in je handen, met de geur van inkt, lezen vanaf een fijn scherm wat tegelijkertijd rust biedt aan je ogen. Lezend op je telefoon in de wachtkamer, of luisterend in bed voor het slapengaan. Overal en altijd een boek kunnen lezen op de manier die jij het fijnst vindt.

De lift en de trap: ze vullen elkaar aan en zorgen dat iedereen naar boven kan. Digitaal en fysiek lezen ook: ze zorgen ervoor dat iedereen een boek kan lezen op de manier die bij hem of haar past. Uiteindelijk beleven we allemaal onze eigen leesbeleving.


Reageer op: De lift en de trap versus fysiek en digitaal lezen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten