29 november 2017

In de Mokumse jaren van Patrizia Filia

Deze week las ik de autobiografie van Patrizia Filia. Zij speelt, schrijft en regisseert theaterstukken. Is daarnaast ook dichteres en schrijfster/vertaalster. Patrizia heeft een grote fascinatie voor kunst, dans, literatuur, films en geschiedenis. Een druk artistiek leven dus!  Kortom: een vrouw met passie!

Patrizia Filia studeerde in Turijn, maar reisde naar Nederland met haar geliefde Will Spoor. Haar leven is kleurrijk, kunstzinnig en gepassioneerd. Ze ontmoet vele inspirerende mensen uit het vak en omschrijft deze ontmoetingen dan ook uitgebreid in haar boek.

Kleurrijk en inspirerend

‘In de Mokumse jaren’ leest als een dagboek vol herinneringen. Patrizia leidde een kleurrijk leven en had bijzondere ontmoetingen. Zij bespreekt deze ontmoetingen gedetailleerd en deelt ook delen van haar correspondentie. Ook leest ze graag boeken en bezoekt ze voorstellingen. Lang niet alle voorstellingen kende ik, maar dankzij dit boek ben ik op dat gebied toch wat wijzer geworden.

Tot mijn verrassing leest Patrizia erg veel en deelt ze ook haar gelezen boeken. Haar fascinatie ligt bij geschiedenis, voornamelijk over de oorlogstijd. Ze schrijft ook over reizen die ze heeft gemaakt en uitgebreid deelt ze haar ervaringen met het leven in Nederland en Nederlandse gebruiken die ze in het begin onwennig vond.

Een soort analoge vlog

‘In de Mokumse jaren’ leest niet altijd even gemakkelijk. Soms was het even chaotisch en moest ik even doorbijten. Zodra Patrizia graaft in haar herinneringen komt ze vaak terecht op zijwegen. Dan was het even terugbladeren naar wie of wat iemand ook al weer was. Wat ik heel leuk vond was dat Patrizia Filia regelmatig vragen stelt in haar boek. Het lijkt alsof ze dan tegen je praat, dan leest het boek als een soort ‘analoge vlog’.

Aanrader als…

– als je belangstelling hebt voor de theaterwereld, veel namen en voorstellingen zul je dan herkennen
– als je thuis bent in Mokum en Dordrecht zul je veel locaties herkennen
– als je dol bent op kleurrijke en gepassioneerde levensverhalen
– als je belangstelling hebt voor geschiedenis

Het is geen boek wat je in één avond uitleest. De stijl is poëtisch en Patrizia neemt ook uitgebreid de tijd. Haar boek is een reis door haar leven. Ik las het dan ook als een lange reis. Maar ik ben nu wel wat wijzer. Ik kreeg een inkijkje in de theaterwereld en las over inspirerende boeken en gedichten. Het boek bevat ook een uitgebreid nawoord en een verzameling recensies van haar werk.

Stichting de Luiaardvrouwe

Patrizia Filia is ook de artistieke leider van Stichting de Luiaardvrouwe. Op deze site is meer informatie te vinden over Patrizia Filia en haar werk: klik 

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: