17 juni 2020

De lockdown van Noortje Brink

‘De lockdown’ is de derde (korte) thriller van Noortje Brink. Ze schrijft snel, want ik heb in een half jaar tijd al drie boeken van haar gelezen.

In ‘De lockdown’ staat inderdaad de lockdown van de afgelopen periode centraal. Maar dan wel in Frankrijk. De 31-jarige Patricia is op de vlucht nadat ze een geheim heeft ontdekt van haar partner Mark, ze rijdt door tot Bretagne om onder te duiken in de bed & breakfast van haar tante Tété. Daar zijn -vanwege corona- geen gasten. Als Patricia hoort dat niemand meer het land in en uit mag, hoopt ze op rust en veiligheid.

Van geluk naar gevaar

Patricia’s leven is nogal saai en lijkt stil te staan. Ze werkt als directiesecretaresse voor een respectloze baas, maar juist op haar werk is wel een lichtpuntje te vinden: Mark de Waal. Ze flirt met hem en hij gaat hierop in. Ineens gaat het snel, hij vraagt haar mee uit en overlaadt haar met mooie spullen. Al snel wonen ze samen, maar dan ontdekt ze dat Mark ook een kille en gevaarlijke kant heeft. Als ze een geheim van hem ontdekt besluit ze dat ze beter kan vluchten, dat het gevaarlijk is om te blijven.

Eenmaal in Bretagne is Patricia steeds op haar hoede. Ergens stelt de lockdown haar gerust, maar diep vanbinnen weet ze dat Mark zich niet tegen laat houden door dichte grenzen. Het is een kwestie van tijd tot hij haar vindt.

Een easy-read thriller

‘De lockdown’ is een easy-read thriller. Je leest ‘m in een middag uit, net als de vorige boeken van Noortje Brink. Ik vind ‘De lockdown’ kwalitatief iets beter dan haar vorig werk. Ik vind dit verhaal beter uitgewerkt en er zit redelijk wat spanning aanwezig. Wel vind ik de hoofdpersoon een tikkeltje naïef en vind ik het verloop van de relatie tussen haar en Mark op een ongeloofwaardige manier snel gaan.

Het verhaal is opgedeeld in drie stukken. Flashbacks naar de gelukkige momenten tussen Patricia en Mark en hoe alles misging. Een verhaallijn in het heden, die speelt zich dus af in Bretagne en daarnaast zijn er enkele cursief geschreven pagina’s, van iemand die in een kast zit en hoort dat een belager in het huis rondloopt. Dat zorgt voor een extra beklemmend element.

Ik heb de indruk dat de auteur de omgeving van Bretagne goed kent, omdat ze heel beeldend en duidelijk het dorpje en het platteland omschrijft. Je ziet echt het straatje, de bakkerij en het zandweggetje naar het dorp voor je.

‘In lockdown’ is momenteel alleen als ebook verkrijgbaar. Ook te lezen in Kobo Plus. Aanrader als je graag de boeken van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn leest.