21 juni 2020

Het zwarte dossier van Max van Olden

Wow, wat een thriller! Dat dacht ik meerdere malen tijdens het lezen!

Riemke werkt als stagiaire bij een advocatenkantoor. Ze is een alleenstaande moeder, maar kampt sinds haar scheiding met flinke schulden. Haar baan heeft ze hard nodig, maar ze maakt fouten. Ze krijgt met het zogenaamde ‘zwarte dossier’ de kans om zichzelf te bewijzen en haar werkplek veilig te stellen. Maar het ‘zwarte dossier’ is een lastige en gevaarlijke klus. Ze krijgt te maken met de onderwereld en moet uiteindelijk met haar zoontje onderduiken, maar dan begint de hel pas echt!

Een mysterieuze zaak

Het zogenaamde ‘Zwarte dossier’ draait om een dichtbundel van een gedetineerde Novak. Volgens meneer Tervoort is de dichtbundel een verkapte boodschap om hem te laten vermoorden door de vriendjes van Novak. Het is aan Riemke om de boodschap te ontcijferen in de gedichten. De tijd dringt en haar carrière staat op het spel, dus geeft Riemke zich helemaal. Maar de opdracht is vrijwel onmogelijk en nu Riemke zich met de zaak bezighoudt, wordt er ook op haar en haar zoontje Nils geloerd.

De eerste hoofdstukken zijn rustig. Snel, maar helder legt Max van Olden uit waarom Riemke een grote schuld heeft, hoe de sfeer op het advocatenkantoor is en hoe de thuissituatie van Riemke eruitziet. Ze heeft een leuk zoontje en Riemke is een lieve en zorgzame moeder. Ze is ook een gedreven advocate, maar moet zichzelf wel bewijzen. Haar patroon Margot is een bitch, maar heeft blijkbaar ook haar eigen problemen blijkt later.

Achtbaan-gevoel

Na die rustige hoofdstukken gaat het verhaal in de versnelling. Het dossier waaraan Riemke werkt is mysterieus en lokt problemen uit. ’s Nachts voelt Riemke zich bekeken in haar flat en niet veel later wordt haar gesommeerd om onder te duiken. Voor haar eigen veiligheid en dat van haar zoontje.

Dan loopt de spanning pas echt op. Hoofdstukken wisselen van perspectief. Je kijkt mee met Riemke, maar je gaat ook mee op pad samen met Robert. De zaak rondom de dichtbundel van crimineel Novak wordt steeds intrigerender. Drugs en de (online) onderwereld speelt een grote rol.

Verschillende aspecten

Max van Olden combineert verschillende aspecten in deze thriller. Hij verbindt psychologische elementen met actie en er zit ook een laagje technische spanning in dit boek. Zo staat bijvoorbeeld de online onderwereld TOR centraal. Maar ook een stukje scheikunde komt voorbij. De hoofdstukken zijn kort en eindigen vaak in een cliffhanger.

De auteur wist me vaak te verrassen. Soms dacht ik met een levensgevaarlijke gek te maken te hebben, maar dan bleek die persoon heel behulpzaam. Maar ook andersom, iemand die zorgzaam leek, bleek juist een dubbele agenda te hebben. Ook maakte Riemke soms bizarre en gewaagde keuzes, waardoor het verhaal ineens een andere kant op ging, wat dan weer voor extra spanning zorgde.

‘Het zwarte dossier’ is heerlijk geschreven en zit goed elkaar! Ik hou hiervan!