4 december 2020

De matchmaker van Marijke Vos

‘De matchmaker’ is een kerstnovelle van Marijke Vos. Daar was ik wel benieuwd naar!

Hoofdpersoon Carol is koel en kil en liefde en genegenheid is onzin! Carol is eigenaresse van een miljonairsmatchingbureau, haar personeel blaft ze af en ze wordt zeer chagrijnig als mensen treuzelen. Nu staan die vervelende kerstdagen voor de deur… Carol zou ze het liefst over willen slaan. Net voor kerst komt er een bijzondere klant op haar bureau, maar Carol neemt hem niet serieus. Toch maakt hij een nieuwe afspraak.

Carol en Klaus

Het verhaal van ‘De matchmaker’ herken je vast wel, het heeft aardig wat overeenkomsten met het verhaal van Scrooge. Klaus is de cliënt die nogmaals een afspraak maakt en Carol mee op reis neemt. Naar het verleden, heden en de toekomst. Hij confronteert Carol met haar gedrag en wat ze andere mensen hiermee aandoet.

Hoewel Carol overkomt als een onuitstaanbaar kreng, kreeg ik toch snel het idee dat er meer speelde. Iets van verdriet en onzekerheid. Marijke Vos weet het boeiend te houden! Ik wist ook dat er een omschakeling zou komen, dus nieuwsgierig las ik door. Daarnaast werd ik erg benieuwd naar de persoon in de koffiebar, de man die Carol observeerde en geamuseerd toekeek als Carol weer eens haar geduld verloor.

De confrontatie met jezelf aangaan

Marijke Vos laat zien wat er kan gebeuren als je gedwongen wordt om terug te kijken naar je verleden en als je wordt geconfronteerd met de gevolgen van je acties in het heden. Zo ziet Carol haar collega’s over haar roddelen, maar ziet ze ook dat één van die collega’s het ondanks alles voor haar op blijft nemen. Maar de grootste confrontatie is toch wel dat ze onder ogen moet zien wat ze mist, waar ze diep in haar hart naar verlangt, maar eigenlijk doodsbang voor is.

‘De matchmaker’ is een leuke kerstnovelle, maar het is nog zoveel meer dan dat! Het gaat over vooroordelen en de confrontatie aan durven gaan met jezelf. Niemand is alleen maar onuitstaanbaar, soms schuilt er nog zoveel achter. Marijke Vos heeft dat mooi verwoord!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: