26 juli 2021

De nachtdienst van Esther Verhoef

‘De nachtdienst’ is een echte ouderwetse pageturner zoals we gewend zijn van Esther Verhoef.

Emma is dierenarts en woont samen met haar veertienjarige dochter Vegas boven de dierenkliniek waar ze werkt aan de rand van een bos. Tijdens haar nachtdienst wordt ze door twee gemaskerde mannen op een agressieve en intimiderende manier gedwongen om hun zwaargewonde vriend te opereren. Emma doet haar best, maar ze weet nog niet dat het begin is van nog meer ellende. Puberdochter Vegas lijkt ook te ontsporen…

Enorm veel tempo in dit verhaal

‘De nachtdienst’ vliegt voorbij als je eenmaal begonnen bent! Emma probeert na de heftige nacht en de illegale operatie haar leven zo goed mogelijk weer op te pakken, maar krijgt overal tegengas. Haar dochter Vegas is verliefd op een oudere jongen en raakt door hem betrokken bij een inbraak. Vegas wil diep in haar hart nog steeds knuffelen met haar moeder, maar gedraagt zich als een opstandige puber. Haar leven krijgt meer kleur als Emma besluit om de vader van Vegas op te zoeken.

Emma werkt als dierenarts, ze is gefocust en erg goed in haar werk, maar niet geliefd bij haar meeste collega’s. Alleen charmeur Deon lijkt haar te mogen. Emma heeft het gevoel dat de daders haar nog steeds in de gaten houden en dat er nog altijd dingen gebeuren die niet in de haak zijn, daarom gaat ze zelf op onderzoek uit. Ook Vegas heeft hier een handje van, zij krijgt door dat haar moeder iets verbergt en gaat snuffelen tussen haar moeders spullen, met alle gevolgen van dien.

Mooie dialogen en modern taalgebruik

Ik vond de gesprekjes tussen de personages erg leuk om te lezen. Er is duidelijk veel chemie tussen Emma en haar ex Jonathan. Vegas gebruikt veel straattaal en termen die bekend zijn onder jongeren. Zoals bijvoorbeeld ‘snitch’. Vegas leert en ontdekt hoe vriendschap in elkaar zit en dat misdaad niet de juiste manier is om te laten zien hoe cool je bent.

De spanning is niet altijd zenuwslopend, maar blijft wel aanwezig. Er is geen rustpauze, de trein dendert door en er gebeurde veel. In de tweede helft beginnen worden er wat puzzelstukjes op de juiste plek gelegd en vallen de maskers af bij mensen uit Emma’s omgeving. Maar alles heeft twee kanten. De daders zijn zelf misschien wel de grootste slachtoffers en dat maakt dit verhaal naast spannend ook een beetje bitter.

‘De nachtdienst’ is een heerlijk spannende weglezer van Esther Verhoef!