21 juli 2021

Het Cupcake Café van Jenny Colgan

De zomer is begonnen, tijd voor lekker veel feelgood! En eindelijk kon ik beginnen aan mijn verzameling van Jenny Colgan. Ik heb vrijwel al haar vertaalde boeken in mijn bezit, maar ik miste de tijd om eraan te beginnen.

Issy werkt als officemanager op een makelaarskantoor, maar wordt ontslagen. Dit doet dubbel pijn omdat ze een affaire heeft met haar werkgever. Bij de bushalte volgt ze aandachtig gesprekken tussen een vrouw en een makelaar en een leegstaand pand. Dat brengt haar op een idee…

Veel doorzettingsvermogen

Issy zit niet bij de pakken neer. Ze wil haar eigen Cupcake Café beginnen, want bakken is haar lust en leven, maar dat is echter niet zomaar geregeld. Er is geld nodig, het pand moet worden opgeknapt en is er nog een andere bieder. Ook zijn er vergunningen nodig en antwoorden op simpele vragen zoals: hoeveel koffie heb je eigenlijk per week nodig in zo’n café? Issy heeft doorzettingsvermogen en werkt al deze zaken netjes af en uiteindelijk kan ze haar zaak openen, al gaat het de eerste weken niet van een leien dakje.

Stiekem blijft ze ook hopen dat haar werkgever Graeme haar terug opzoekt. Maar als lezer vraag je jezelf af wat ze in hemelsnaam met zo’n ploert moet. Graeme is een narcistische man en gebruikt Issy uit eigen belang. Het duurt even voor dit kwartje valt bij Issy. Gelukkig waren de overige personages het met mij eens en waarschuwen ze Issy ook.

Veel bijpersonages

Jenny Colgan is de alleswetende verteller, ze beschrijft wat de personages doen en denken en verklapt ook wat hun intenties zijn. Op die manier gaat het verrassende aspect er wel van af, maar aan de andere kant: je hoeft lekker niet na te denken bij dit verhaal. De aandacht gaat niet alleen naar Issy toe in dit verhaal. Er zijn veel bijpersonages en ook hun levens worden belicht.

Zoals Austin, de medewerker van de bank en zijn broertje Darny. Helena, Issy’s beste vriendin met wie ze samenwoont. De lieve, maar ook onzekere Pearl en haar zoontje Louis. Pearl helpt Issy in het café. Dan is er nog opa, hij zit in een tehuis, maar hij is de bedenker van de vele bakrecepten en hij was vroeger een succesvol bakker. Nu is hij dementerend, maar heeft af en toe nog heldere momenten.

Elk hoofdstuk begint met een recept

Het boek staat ook vol (makkelijke) recepten, die je zo na kunt maken en die ook voorbijkomen in het boek. De recepten zijn op een leuke manier omschreven en hebben soms grappige namen.

De stijl van Jenny Colgan is vrolijk, maar ook realistisch en ze biedt een lach en een traan. De hoofstukken zijn echter heel erg lang en hierdoor zag ik er wel eens tegenop om een nieuw hoofdstuk te beginnen als ik eigenlijk niet zoveel tijd had. Zo had ik een hoofdstuk van maar liefst 43 pagina’s (op mijn e-reader). Dat lees je echt niet even voor het slapengaan uit.

‘Het Cupcake Café’ is het eerste deel van een serie. ‘Christmas at the Cupcake Café’ is nog niet vertaalt, maar ik verwacht dat dit wel gaat gebeuren. Ik heb de smaak nu te pakken en ik ben meteen begonnen in ‘Café, zon & zee’ van de Mure Island serie.