19 juli 2021

Waddenstorm van Noortje Brink

Er was een thriller van Noortje Brink die ik nog niet had gelezen en dat was ‘Waddenstorm’. Ik vond deze terug in Kobo Plus en op een zaterdagmiddag las ik ‘m uit.

Marieke gaat samen met haar beste vriendin Karin en hun kinderen een weekje naar Texel in de herfstvakantie. Op de boot zijn spanningen als Mariekes zoontje Tom tegen een norse man aanbotst. Ondertussen maakt Marieke zich ook zorgen om haar relatie, haar man Johan doet erg afstandelijk. De sfeer slaat pas echt om als er een kindje vermist is op het eiland.

Softe thriller

In cursieve teksten lezen we hoe een wanhopige moeder op zoek is naar haar kind tijdens een storm op Texel. Daarna begint het verhaal over Marieke die ervan baalt dat haar man nauwelijks nog aandacht aan zijn gezin besteedt. Ze besluit er tussenuit te gaan met Karin, want een beetje afstand zou haar relatie misschien wel goed doen.

De achterflap geeft al redelijk wat hints weg over het verloop van het boek, hierdoor valt er al een hoop spanning weg, waardoor ‘Waddenstorm’ een softe thriller wordt. Verrassend vind ik dat Noortje Brink met dit boek een andere richting inslaat dan in haar andere boeken. Soms bekruipt mij het gevoel dat er meerdere auteurs schuilgaan achter het pseudoniem Noortje Brink. Wie weet…

Instinctief

Dit woord kom ik om de haverklap tegen. Soms zelfs twee keer op een pagina. De hoofdpersoon en het zoontje Tom voelen met regelmaat alles instinctief aan en dat moet elke keer ook zo letterlijk benoemd worden. Eerst is het opvallend, daarna wordt het irritant.

‘Waddenstorm’ is een novelle, een vakantieverhaal. De laatste tijd kiest Noortje Brink opvallend vaak voor locaties in Nederland. Dat leest prettig, omdat de plaatsen herkenbaar zijn. Sowieso lezen haar vakantiethrillers lekker weg, maar kwantiteit lijkt nog altijd boven kwaliteit te staan.