18 juli 2021

Het huis van berouw van Anita Terpstra

Ik was erg benieuwd naar deze mysterieuze thriller van Anita Terpstra. ‘Het huis van berouw’ draait om een vervallen landhuis, oftewel: een state.

Rens laat haar verloofde voor het altaar staan en richt zich in de tijd daarna op het renoveren van de state. Haar ex is echter spoorloos verdwenen en uiteindelijk wordt zijn lichaam gevonden op het terrein van de state. Veel mensen beweren dat de state vervloekt is vanwege zijn geschiedenis. Rens is hier nuchter over, maar dan vallen er meer doden en de politie focust zich voornamelijk op Rens.

Mysterieus landhuis

Rens weet zeker dat er geen bovennatuurlijke krachten actief zijn in de state. Ze gaat op zoek naar antwoorden, maar er komen juist steeds meer vragen bij. Wat ook niet helpt is dat Rens meer vijanden dan vrienden lijkt te hebben nadat ze haar ex Herre bij het altaar liet staan. Na een tijdje komt Rens erachter dat alle vermoorde mensen met elkaar in verbinding lijken te staan. Maar wie is de schuldige?

In korte hoofdstukken en zonder veel woorden leidt Anita Terpstra mij door het verhaal. De stijl is sober, af en toe sarcastisch en soms ook humoristisch. Zoals het stukje waarbij Rens doet alsof ze samen met haar ex-schoonmoeder bij dokter Phil zit en ter plekke een dialoog verzint in haar hoofd.

Sterk begin

‘Het huis van berouw’ heeft een sterk begin. Rens weet fijntjes haar ex Herre openlijk op zijn nummer te zetten net voor het ja-woord. Meteen is al duidelijk dat Rens een sterke en intelligente vrouw is. Ze redt een hond van de verstikking en zo leert ze Arend kennen. Rens heeft zich volledig gestort op de vervallen state van landgoed Mariëngaarde. Haar vader heeft een succesvol bouwbedrijf.

Anita Terpstra beschrijft de state als een mysterieus landhuis uit spookverhalen. Rens wil van de state een museum en trouwlocatie maken en de overige appartementen verhuren. Maar nu ligt op onverklaarbare wijze haar ex begraven op het landgoed. Het zet een hoop ongemak en wantrouwen in gang.

Friesland

Het verhaal speelt zich af in Friesland, nabij het Wad en de plek waar de veerboot naar Ameland vertrekt. Soms laat Anita Terpstra de lezer meekijken met een ander personage. Zo krijgen we een kijkje in het hoofd van de gevoelige Rita, maar lezen we ook wat de geschrokken tandartsdochter Sanne meemaakt.

Halverwege zakt de spanning een beetje in en ik betrap mezelf erop dat ik af en toe terug moet bladeren om te weten hoe het zit met alle verstandhoudingen tussen de personages. Er komen nogal wat namen voorbij. Het einde vond ik verrassend. ‘Het huis van berouw’ is een thriller voor liefhebbers van spookachtige locaties en verhalen die zich afspelen in Friesland.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: