27 maart 2014

Een ongenode gast van R.J. Ellory

een ongenode gast cover

Het was een tijdje geleden dat ik een vertaalde thriller las. Nieuwsgierig begon ik in ‘Een ongenode gast’. Eerder werd dit boek uitgegeven onder de titel: ‘Schijnwereld’. Het was mijn eerste kennismaking met R.J. Ellory.

Annie runt een lief en chaotisch boekwinkeltje in New York. Ze heeft weinig klanten, maar kan er van leven. Op een dag stapt er een vreemde man in haar winkel. Hij blijkt haar vader te kennen. Annie weet zo goed als niets van haar vader. De man, hij noemt zich Forrester, wil niet al te veel kwijt, maar geeft Annie wel een manuscript.

Annie is dankbaar dat ze eindelijk wat meer van haar vader te weten komt, maar tegelijkertijd is de informatie die ze krijgt nogal heftig. Het manuscript gaat over een weesjongen. Over Auschwitz en over de onderwereld van New York. Het verhaal is soms zo heftig en bizar dat het lijkt alsof het niet echt gebeurd is. Gelukkig staat Annie er niet alleen voor. En er is nog een speciale klant: David… Tussen hem en Annie lijkt iets op te bloeien, maar David heeft wat vreemde trekjes.

Mijn eerste indruk met R. J. Ellory was niet de beste indruk. Het is een zorgvuldig geschreven thriller, dat zeker. Maar het schoot niet op. De schrijfstijl is zeer beschrijvend, waardoor deze thriller rustig naar het einde toe kabbelt. Helaas kabbelde de spanning langzaam mee, maar voerde daardoor ook niet meer de boventoon voor mijn gevoel. Liever concentreerde ik me op Annie. Haar leven als boekverkoopster in een chaotisch boekwinkeltje in een straatje van New York, waar de boeken niet eens op alfabet staan. De gesprekjes over boeken vond ik als lezer een leuke toevoeging. En uit dit boek haalde ik dus ook de vraag: ‘wat is het belangrijkste boek uit je leven?’.

‘Een ongenode gast’ is uit. Het was een verademing dat ik dit boek weg kon klikken op mijn e-reader. Dit is zo’n boek wat je niet slecht kunt noemen, want het is niet slecht geschreven. Maar ik vond het zeker ook niet het beste boek wat ik dit jaar las. Aanrader voor mensen die houden van pittige thrillers met een gedetailleerde schrijfstijl.

5 reacties

 • 27 maart, 2014 om 10:57
  Mieke Schepens

  Jammer. Ik heb alleen ‘Bekraste zielen’ gelezen van R.J. Ellory en ben daar heel enthousiast over. Dat was idd ook een pittige thriller met een gedetailleerde schrijfstijl, zoals je dat omschrijft. Graag gelezen 🙂 • 27 maart, 2014 om 17:30
  westmus

  Jij bent niet de eerste die ik er kritisch over hoor vertellen. Bij mij staat die ook nog klaar, denk dat ik hem toch maar oversla, nog veel andere dingen te lezen.  • 27 maart, 2014 om 18:01
   Leesdame

   Klopt… sommige zijn nog kritischer en gemener over dit boek. Mijn leeservaring is nog heilig haha • 30 juli, 2014 om 22:00
  barbara

  Een stil geloof in engelen is echt geweldig van hem, ik zou het zeker aanraden…  • 31 juli, 2014 om 00:58
   Leesdame

   Een stil geloof in engelen ligt al heel lang ongelezen in mijn kast. Misschien toch maar eens pakken 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: