3 mei 2015

De ontsnapping in de bioscoop

‘De gelukkige huisvrouw’ vond ik fantastisch verfilmd! Nu is er weer een boek van Heleen van Royen verfilmd: ‘De ontsnapping’. Dat boek heb ik jaren geleden een keer gelezen en dat was nog voor mijn blog-tijdperk. Ik vond het niet steengoed, maar ook niet slecht.

Nu was er dan de film… Isa Hoes speelt de rol van Julia. Julia is een moeder, dol op antidepressiva, werkt als boekhouder en leeft volgens een strak schema in een doorzonwoning met haar man Paul. Julia wordt knettergek van haar lege leventje en besluit stel op sprong te vertrekken.

Met haar broer Jimmy had ze ooit een pact gesloten. Haar broertje is op jonge leeftijd overleden en hij had nog een wens, naar het einde van de wereld en dat was de Algarve in Portugal. Julia besluit door te rijden naar Portugal, met de urn van Jimmy naast zich in de auto. Onderweg wordt ze constant gebeld door Paul en haar moeder.

Bij het tanken botst ze tegen een rijke man aan. Hij biedt haar meteen aan om mee te rijden naar een villa die hij verhuurd en Julia huurt meteen de villa. Dan begint een zuipfestijn wat eigenlijk doorgaat tot het einde van de film. Julia pakt drinken, Julia is aan het drinken, Julia wil wat gaan drinken. Julia is dronken, Julia heeft een kater… de alcohol valt verkeerd…

Tijdens een feest komt ze Romeo tegen. Romeo is een charismatische man, maar van haar Vlaamse buurvrouw hoort ze dat hij een zeer exclusieve gigolo is. Die € 5000,-  per nacht vraagt. De Vlaamse buurvrouw is ook niet vies van plastisch chirurgie en na wat opmerkingen van Duitse dwergen besluit Julia zich ook even te laten verbouwen. Ondertussen piept de telefoon vrolijk door met berichtjes, waar Julia gek van wordt en ik ook, want de berichtjes waren af en toe slecht te lezen op het filmdoek.

Het laatste stuk van de film is een stuk venijniger en serieuzer. Er komt veel pijn naar boven bij Julia en stukje bij beetje krijgen we te zien waarom Julia constant vlucht voor alles. Of ze dat nou doet met drank, met ver weg rijden, of zelfs ontsnapt aan haar eigen lichaam door zich te laten verbouwen… De titel is daardoor erg treffend. Er staan veel positieve recensies op internet. Mijn oordeel is: zuipfestijn met een rauw randje op het eind en het boek was beter…

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: