29 april 2015

Lieve mama van Esther Verhoef

Esther Verhoef is één van mijn favoriete schrijfsters en ik was heel blij met deze nieuwe thriller. Opvallend was wel dat ze dit keer haar thriller uitgaf bij Prometheus en niet bij Anthos. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ‘Lieve mama’ was een thriller in mijn straatje!

Helen en Werner wonen met hun drie tienerkinderen in een groot huis. Helen is verpleegkundige en Werner is horeca-ondernemer. Ralf is een jongen van 18 die nog bij zijn ouders woont, hij is bevriend met Brian. Brian is een foute jongen en hij wil een overval plegen op het huis van Werner en Helen…

Dat gaat niet helemaal zoals de jongens hadden gepland. Terwijl Brian naar binnen gaat en Ralf buiten blijft wachten komt Helen thuis. In het huis ontvouwt zich een horrorscenario. Ralf wacht en wacht maar uiteindelijk vertrekt hij. Wat is er met Brian gebeurd? Vanaf dan wordt het verhaal luguber en lijkt het leven van Helen één grote nachtmerrie. Ook voor Ralf begint er een slopende periode. Brian had foute vriendjes en ongewild komt Ralf klem te zitten in een wereld van drugs en geld.

Ik heb alles van Esther Verhoef gelezen, sommige thrillers vond ik wat minder, maar deze vond ik erg spannend. Eerst komt ‘Lieve mama’ rustig op gang, maar na de overval op het huis van Werner van Helen begint het verhaal pas echt. Dan wordt het ook luguber, en dan ook iets wat ik niet vaak in Nederlandse thrillers had gespot. Echt, ik kan na dit boek ook nooit meer normaal aan slagerij Maros denken. Nu denk je, waar heeft ze het over… echt ik ga het niet vertellen, want dan ben ik bang dat ik teveel ga verraden.

Toen ik de omslag las, dacht ik dat het gehele boek om de overval zou draaien, maar de overval is slechts het begin van alles. Het boek is opgedeeld in dagen en speelt zich af in een dikke week. De overval, de dagen ernaar en als afsluiter een paar dagen ertussenuit met Werner en Helen. De finale is het meest spannende deel van het boek. Een heerlijk onvoorspelbaar einde! Dat moet ik Esther Verhoef nageven, ‘Lieve mama’ was voor mij beslist niet voorspelbaar.

De verhaallijn wisselt steeds tussen Helen en Ralf. Vaak worden deze stukjes beëindigd met een cliffhanger. Hierdoor bleef ik doorlezen en tijdens de Read-A-Thon kon ik me gelukkig uitleven en heb ik dit boek in één ruk uitgelezen. Wat ik zo mooi vond was dat Ralf eigenlijk tegen zijn zin op het verkeerde pad zit, wanhopig behoefte heeft aan begrip van zijn moeder en dat uiteindelijk ook krijgt. Dat vond ik een emotioneel stukje. Zo mooi, ook dat Ralf dat moment ook beseft dat zijn moeder echt om hem geeft.

Maar goed, Jumbo boodschappentassen in het ziekenhuis, je bekijkt ze na deze thriller toch op een andere manier… ‘Lieve mama’ is een heerlijk lugubere thriller van eigen bodem.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: