15 november 2022

De patiënt van Petra Spark

de patiënt cover

Het was weer eens tijd voor een zenuwslopende thriller vond ik. Ik pakte ‘De patiënt’ van de Vlaamse Petra Spark erbij.

Verpleger Vincent zorgt voor de moeder van zijn beste vriend Erik. Zijn moeder, Peggy Vermoes, heeft ALS en heeft 24/7 verzorging nodig en is qua communicatie volledig afhankelijk van haar spraakcomputer. Vincent mist zijn werk als verpleger, maar het solliciteren gaat moeizaam. Hij merkt dat er steeds meer vreemde dingen in zijn omgeving gebeuren. Zo maakt Peggy via haar computer suggestieve opmerkingen over Vincents verleden. En op sommige moment draait er keiharde techno muziek in het appartement. Of wordt Vincent langzaamaan gek?

Psychologische thriller

Het ene moment delen Vincent en Peggy hun gezamenlijke gevoel voor humor en hun liefde voor The Queen’s Gambit op Netflix, het andere moment bijt Peggy hem iets dreigends of suggestiefs toe om even later weer iets normaals te vragen. Vincent gaat hierdoor twijfelen aan zichzelf, hoort hij het goed, of heeft hij waanideeën? Peggy refereert steeds naar Vincents SM avontuur in club Gomorra. In een flashback lees je wat Vincent en Erik daar hebben meegemaakt.

Een interessant gegeven is het feit dat de moeder van Vincent bipolair wa en ook Vincent zelf slikt medicatie. Als lezer twijfel je daarom steeds of het wel allemaal echt is wat Vincent meemaakt. Deze thriller zit dan ook ingenieus in elkaar omdat ik steeds op een verkeerd been werd gezet. Als Vincent het niet verzint, dan is er dus een dader, maar dat zou theoretisch iedereen in het verhaal kunnen zijn.

Traag, maar ook zenuwslopend

‘De patiënt’ leest traag. Het duurt lang voordat het verhaal echt op gang komt. Wel hangt er van begin tot eind een grimmige sfeer en de spanning is in de tweede helft zenuwslopend. Deze spanning wordt langdurig opgerekt, waardoor de vaart van het verhaal af en toe werd afgeremd. Toch weet de auteur het boeiend te houden en daarom nam ik de traagheid voor lief.

Daarnaast kampen de personages met een drukkende hittegolf. Het is zomer in het Vlaamse Vilvoorde. Een extra aspect dat de sfeer nog beklemmender maakt. Petra Spark werkt uiteindelijk naar een zinderende climax toe. En dan blijkt het allemaal toch weer anders in elkaar te zitten dan je had verwacht. Knap gedaan!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: