17 mei 2017

De primeur van Ellen den Hollander

Ik was erg benieuwd naar het werk van Ellen den Hollander en ik koos hiervoor de thriller ‘De primeur’ uit.

‘De primeur’ speelt zich af in de journalistieke wereld. Op een ochtend wordt verslaggever Timo dood gevonden onder de balustrade van zijn appartement. Evelien Bos is zijn collega en gaat op onderzoek uit. Was zijn dood een ongeval of is het moord? Ondertussen volgen we ook Dumitro, een Roemeense jongen, die terugverlangt naar Amsterdam en zijn geliefde Anne. Dumitro ‘verdient’ in Nederland zijn geld met het skimmen van betaalpassen.

Twee verhaallijnen

Evelien is een mooie vrouw, ze is getrouwd en heeft twee zoons en stort zich voor 200% op haar werk. Teveel volgens haar man Philip. Wat wel eens voor wrijving zorgt, evenals Eveliens voorliefde voor drank. Maar Philip staat zijn vrouw ook regelmatig met raad en daad bij. Op de redactie is er veel onrust na de dood van Timo. Er wordt onderzoek gedaan en adjunct-directeur Ted Damen vraagt zich af of hij een fout heeft gemaakt toen hij Timo wegkaapte bij een opinieblad.

De Roemeense Dumitro zit in het criminele circuit. Hij stuurt zijn verdiende geld naar zijn moeder en zus in Roemenië. Hij gaat er langs, maar voelt zich er niet meer thuis. Dumitro kampt met ingewikkelde gevoelens, waar zijn zus en moeder weinig begrip voor op kunnen brengen. In Nederland voelt hij zich vrij en gelukkig met Anne. Ondanks dat Dumitro een crimineel is, is hij tegelijkertijd ook een gevoelige jongen, die min of meer slachtoffer van de omstandigheden is geworden.

Ellen den Hollander begint zorgvuldig en traag met de opbouw van het verhaal. Het voordeel hiervan is dat je de personages goed leert kennen! Het nadeel is het ontbreken van spanning en dat vergt wat geduld bij het lezen. Langzaamaan krijg je door dat de twee verhaallijnen elkaar gaan kruisen en dan komt ook de spanning tevoorschijn.

Vaag

Hoewel het traag begint, leest het verhaal wel onderhoudend en interessant. Vooral personage Dumitro is mooi uitgewerkt, je krijgt sympathie voor hem, ondanks zijn criminele achtergrond. In de tweede helft gaat het snel en is er veel gaande! Fraude, het oplossen van de moord, homohaat, ontvoering/gijzeling en zakelijke verwikkelingen. De zakelijke verwikkelingen vond ik vaag, vergezocht en het minst interessant. Die stukken moest ik soms twee keer overlezen, omdat het niet altijd even duidelijk was.

De clou was aan de ene kant mooi helder, aan de andere kant ook weer vaag. Simpelweg omdat er iets teveel eindjes aan elkaar geknoopt moesten worden. Daardoor las ik sommige pagina’s twee keer, om te weten welke eindjes ook alweer bij elkaar hoorden. Het gaf me uiteindelijk geen bevredigend gevoel toen ik het boek uit had.