De primeur van Ellen den Hollander

De primeur coverIk was erg benieuwd naar het werk van Ellen den Hollander en ik koos hiervoor de thriller ‘De primeur’ uit.

‘De primeur’ speelt zich af in de journalistieke wereld. Op een ochtend wordt verslaggever Timo dood gevonden onder de balustrade van zijn appartement. Evelien Bos is zijn collega en gaat op onderzoek uit. Was zijn dood een ongeval of is het moord? Ondertussen volgen we ook Dumitro, een Roemeense jongen, die terugverlangt naar Amsterdam en zijn geliefde Anne. Dumitro ‘verdient’ in Nederland zijn geld met het skimmen van betaalpassen.

Twee verhaallijnen
Evelien is een mooie vrouw, ze is getrouwd en heeft twee zoons en stort zich voor 200% op haar werk. Teveel volgens haar man Philip. Wat wel eens voor wrijving zorgt, evenals Eveliens voorliefde voor drank. Maar Philip staat zijn vrouw ook regelmatig met raad en daad bij. Op de redactie is er veel onrust na de dood van Timo. Er wordt onderzoek gedaan en adjunct-directeur Ted Damen vraagt zich af of hij een fout heeft gemaakt toen hij Timo wegkaapte bij een opinieblad.

De Roemeense Dumitro zit in het criminele circuit. Hij stuurt zijn verdiende geld naar zijn moeder en zus in Roemenië. Hij gaat er langs, maar voelt zich er niet meer thuis. Dumitro kampt met ingewikkelde gevoelens, waar zijn zus en moeder weinig begrip voor op kunnen brengen. In Nederland voelt hij zich vrij en gelukkig met Anne. Ondanks dat Dumitro een crimineel is, is hij tegelijkertijd ook een gevoelige jongen, die min of meer slachtoffer van de omstandigheden is geworden.

Ellen den Hollander begint zorgvuldig en traag met de opbouw van het verhaal. Het voordeel hiervan is dat je de personages goed leert kennen! Het nadeel is het ontbreken van spanning en dat vergt wat geduld bij het lezen. Langzaamaan krijg je door dat de twee verhaallijnen elkaar gaan kruisen en dan komt ook de spanning tevoorschijn.

Vaag
Hoewel het traag begint, leest het verhaal wel onderhoudend en interessant. Vooral personage Dumitro is mooi uitgewerkt, je krijgt sympathie voor hem, ondanks zijn criminele achtergrond. In de tweede helft gaat het snel en is er veel gaande! Fraude, het oplossen van de moord, homohaat, ontvoering/gijzeling en zakelijke verwikkelingen. De zakelijke verwikkelingen vond ik vaag, vergezocht en het minst interessant. Die stukken moest ik soms twee keer overlezen, omdat het niet altijd even duidelijk was.

De clou was aan de ene kant mooi helder, aan de andere kant ook weer vaag. Simpelweg omdat er iets teveel eindjes aan elkaar geknoopt moesten worden. Daardoor las ik sommige pagina’s twee keer, om te weten welke eindjes ook alweer bij elkaar hoorden. Het gaf me uiteindelijk geen bevredigend gevoel toen ik het boek uit had.

 


Reageer op: De primeur van Ellen den Hollander

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten