De rode magneet van Bertina Mulder

De rode magneet coverElke week zal een blogger aandacht besteden aan het boek ‘De rode magneet’ van Bertina Mulder. Deze week ben ik aan de beurt! Onder deze blogpost staat een lijst met de andere deelnemers van deze blogtour.

Vier astronauten vertrekken naar de planeet Mars. Twee mannen en twee vrouwen zullen samen een nieuw leven beginnen op deze rode planeet. Het hele project is gekoppeld aan een mediacircus en een televisieprogramma, genaamd ‘De Rode Magneet’. Alle bewoners op Aarde kunnen deze reis volgen.

Op weg naar Mars
In ‘De rode magneet’ volgen we de reis naar Mars op de voet. Centraal staan de verwikkelingen tussen de vier astronauten. Niet alles gaat even vlekkeloos en zoals bij elk tv-programma wordt ook hier een boel gemanipuleerd en speelt geld een grote rol. Alles voor de kijkcijfers tenslotte. Daarnaast is er ook een groep die fel tegen een kolonisatie op Mars is.

In het ruimteschip voelt het benauwd, vooral als er (heftige en emotionele) problemen optreden. In een ruimteschip kun je niet even snel contact zoeken met de Aarde. Ook een weg terug is onmogelijk. De astronauten ontvangen wel berichten van het thuisfront, maar dat zijn niet de meest positieve berichten. Het zet de verhoudingen nogal op scherp en de astronauten zijn tot elkaar veroordeelt.

Niet geheel SF
Als je nu denkt: ik hou niet van SF, dan kan ik je geruststellen: het is voornamelijk een psychologische thriller! Je hoeft ook niet bang te zijn voor ingewikkelde formules en uitweidingen over de ruimtevaart. Dat valt reuze mee! Bertina Mulder legt de technische verwikkelingen begrijpelijk uit! De focus ligt voornamelijk op de verhoudingen tussen de astronauten, de gebeurtenissen en de problemen aan boord en de tv show op Aarde.

Daarnaast neemt Bertina Mulder af en toe een zijweggetje en wisselt ze regelmatig van perspectief en omgeving. Ik vond het erg leuk en interessant om als lezer mee te reizen met de astronauten. Kleine details over hoe je eet in de ruimte, hoe je slaapt en hoe je uit het raam kunt staren en Mars steeds dichterbij ziet komen. Maar ook de machteloosheid die je kunt voelen. Letterlijk en figuurlijk ver van huis, communicatie duurt langer en ondertussen registreren de camera’s alles.

Filosofische gedachtes
Tijdens het lezen had ik verschillende vragen. Vragen die ik aan mezelf stelde. Zou ik meegaan met zo’n reis? Hoe voelt het om ergens heen te reizen, waarvan je weet dat je nooit meer terug kunt en het moet volhouden met een paar mensen die je zelf niet uitzoekt? Hoe zou het voelen om alles zelf opnieuw te moeten uitvinden? Speelt tijd en geld nog een rol op een andere planeet? Zou er ooit een een televisieshow komen waarin een reis naar Mars wordt gevolgd? Voel je vrij om in de reacties hier op in te gaan!

Naast deze vragen/gedachtes bevat het boek (zeker in de tweede helft) veel spanning. Het blijft tot het laatst spannend. Als je trouwens graag kijkt naar ‘Wie is de mol?’ dan is dit boek ook wel iets voor jou denk ik.

De lijst met alle deelnemers aan deze blogtour:

1. De Perfecte Buren (klik link)
2. Mustreads or not! (klik hier)
3. Juul’s Boekwinkeltje (klik hier)
4. Leesdame (daar ben je nu 😉 )
5. Thrillerlezers (klik hier)
6. Marc-Jan van Dam (klik hier)
7. Samen lezen is leuker (klik hier)
8. Mieke Wijnants recenseert (klik hier)
9. Thrillers & More (klik hier)
10. Graag Gelezen (klik hier)

Bij de blogs die na mij aan de beurt zijn heb ik gelinkt naar de website. De bloggers voor mij hebben al een linkje rechtstreeks naar de betreffende recensie van dit boek. Ben je na mij aan de beurt en wil je graag dat ik ook link naar de recensie zelf, laat dan even een reactie achter hieronder en dan pas ik de link aan.


3 reacties

 • 28 maart, 2018 om 09:23
  Jenn zegt:

  Klinkt spannend!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jenn Beantwoorden

 • 28 maart, 2018 om 13:10
  Bertina Mulder zegt:

  Wat leuk Luna, dat je door het lezen van mijn boek ook bent gaan nadenken over de filosofische en ethische zaken rondom de kolonisatie van Mars, iets wat werkelijk op stapel staat voor de nabije toekomst. Na het schrijven van mijn boek realiseerde ik me dat niet alleen de reis en het overleven van belang is. Naarmate er meer mensen gaan wonen, komen er meer vraagstukken bij. Wat als er straks kinderen geboren worden die nooit de aarde gekend hebben? Van wie is Mars? Voor wie zijn mogelijke bodemschatten die daar gedolven worden? Gaan we er daar ook een zootje van maken, net als op aarde? Denk aan het milieu en tegenstrijdige (commerciële) belangen. Superinteressant en ik ben ook heel benieuwd wat je lezers daarvan vinden.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Bertina Mulder Beantwoorden

  • 28 maart, 2018 om 17:54
   Leesdame zegt:

   Vanmiddag kreeg ik tijdens het nadenken over de vragen nog meer vragen… mag de Aarde zich bemoeien met de bevolking en de wetten van Mars? Zijn de eerste mensen op Mars automatisch ook de leiders van een nieuwe beschaving?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: De rode magneet van Bertina Mulder

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten