De S-machine van Manon Duintjer

De S- machine coverTijdens de hittegolf pakte ik blind een boek uit mijn NTL-stapel. Ik koos voor ‘De S-machine’ van Manon Duintjer. De opvallende roze kaft doet vermoeden dat je met een chicklit te maken hebt, maar dat klopt niet. Achter de felroze kaft zit namelijk een venijnige roman verstopt.

Het verhaal begint als Maria gaat zwemmen, ze is net te laat voor banen zwemmen, want het uurtje voor de bejaarden is aangebroken. Toch duikt ze het water in. Toevallig is Wim er ook, hij weet te vertellen dat Henry is overleden. Op dat moment duikt het verhaal terug in de tuin.

Maria raakt op school bevriend met Alice. Alice van Aerts is de dochter van Henry en Barbara van Aerts. Zij runnen een goedlopend hotel. Maria is er graag, liever dan thuis bij haar moeder en broer Peter. Peter is psychisch niet in orde en kan agressief en zelfs moordlustig uit de hoek komen. Haar moeder is Adventist en zeer close met de dominee. Jochem is de zoon van de dominee en een typisch heilig boontje.

Maria zit nog op school en fietst vaak met Alice mee naar het hotel. Daar doen ze scheikundige proefjes en Alice maakt een zogenaamde S-machine. Oftewel: een seksmachine. Henry betrapt hun, maar denkt er makkelijk over. Bij Maria thuis doen ze helemaal niet zo makkelijk en al helemaal niet over de familie Aerts. De dominee heeft een bloedhekel aan hun hotel. Een verdorven plek volgens hem en hij stookt ook iedereen in de gemeenschap op om het hotel zo snel mogelijk uit te weg te ruimen. Wat volgt zijn allerlei pesterijen, om het hotel zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor aankomende bezoekers.

Tussen Alice en Maria gaat het ook niet meer zo lekker, omdat Alice een relatie krijgt. Maar het hotel blijft Maria’s toevluchtsoord en daar wordt ze in de armen gedreven  van Henry, wat volgt is een onmogelijke liefdesrelatie…

‘De S-machine’ is een aparte roman. Er zitten vele thema’s in verstopt, waarvan de meeste duidelijk te maken hebben met volwassen worden en de bijbehorende emoties. Maria is eenzaam en krijgt thuis niet de liefde die ze nodig heeft. Haar moeder is vooral bezig met Peter, die vraagt nu eenmaal veel aandacht en ze dweept met de dominee. De dominee vond ik een zeer irritant personage. Een zeer gelovige man die altijd met een gestrekt been ergens in gaat als men een andere opvatting heeft. Zo’n man die het geloof gebruikt om vooral zijn eigen zin door te drammen.

Manon Duintjer schrijft boeiend en onderhoudend, maar na de twee helft zakt het boek ietwat in. Ik moest mijn aandacht er goed bijhouden en ik vond het verhaal af en toe doordraven. Het was gewaagd van Manon om de jonge Maria een seksuele relatie te laten beginnen met de veel oudere Henry, toch heeft dit gegeven een belangrijke rol in dit boek. Soms lijkt Maria heel gelukkig en voelt ze zich warm vanbinnen, maar zo veel vaker voelt ze zich eenzaam en onbegrepen en nergens thuis. Heftige gebeurtenissen wisselen elkaar af en tekenen Maria voor de rest van haar leven.

Een mooie roman, maar niet supergoed. Bij vlagen langdradig en soms vergezocht. Maar de (venijnige) humor en het interessante karakter van Maria maakt veel goed.


Reageer op: De S-machine van Manon Duintjer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten