10 juli 2015

Hoe overleef ik de brugklas van Francine Oomen

Het was weer even geleden, maar vandaag weer eens een jeugdboek op mijn blog! Ik lees zo af en toe een deeltje uit de “Hoi-serie” van Francine Oomen. Dit keer ging ik terug naar het het derde deel van de serie: ‘Hoe overleef ik de brugklas’. En ja, die gaat dus over de brugklas en alles wat daarbij komt kijken.

Rosa gaat naar de middelbare school. Een spannende tijd breekt aan. Jonas zit nog op de basisschool en ontvangt van Rosa diverse survival tips voor de brugklas. Het is voor Rosa allesbehalve makkelijk, zo’n nieuwe school met andere regels en nieuwe gezichten.

Sascha en Lidwien gaan ook mee naar de brugklas, maar Sascha doet heel populair. Het nieuwe meisje Esther wordt genegeerd en gepest door Sascha. Niemand durft er wat van te zeggen. Maar Esther is heel aardig en zoekt steeds toenadering. Rosa probeert haar gevoel te volgen, maar is stiekem ook een beetje bang voor Sascha. Thuis mailt ze haar belevingen van die dag naar Jonas, hij mailt weer terug met zijn beslommeringen op school.

‘Hoe overleef ik de brugklas’ is een eigentijds jeugdboek over het wel en wee in de brugklas en dat in het ‘Hoe overleef ik…’ jasje. Francine Oomen schrijft over herkenbare gebeurtenissen, zoals erbij willen horen, omgaan met pesten en weten wanneer je je gevoel moet volgen en niet moet doen wat de populairste van de klas zegt. Ook laat ze zien dat niemand perfect is. Het populaire meisje van de klas krijgt thuis genoeg voor haar kiezen.

Rosa woont samen met haar moeder. Rosa is een echte puber. Kampt met puistjes, maar ook met de wel zo bekende stemmingen. Ze het liefst volwassen zijn, maar ook nog heel graag bij mama wegkruipen als het allemaal net teveel wordt.

Leuk boek voor meiden die naar de brugklas gaan, of er net in gezeten hebben. Veel herkenning en Rosa is een karakter waar veel meisjes zich in zullen herkennen. Ik vind deze serie wel grappig om te lezen. Ik lees trouwens deze serie volledig door elkaar. Het nadeel is dan wel dat sommige ontknopingen al voorspelbaar zijn. Maar goed, leuk voor tussendoor! Als je weer eens terug wilt duiken in jeugdsentiment.