22 november 2023

De smaak van harteschijn van Ine Maria Kiekens

De Vlaamse lerares Ine Maria Kiekens won een schrijfwedstrijd van Loft Books. Ze viel op, ze won en ze mocht aan tafel zitten met de uitgeverij. ‘De smaak van harteschijn’ is haar debuut.

Mandy maakt bruidstaarten en cupcakes. Op een dag staat haar ex op de stoep met zijn verloofde en ze willen bij Mandy een bruidstaart bestellen. Mandy schrikt hiervan. Bakker Jonas heeft dé oplossing: ze doen gewoon alsof ze samen een relatie hebben. Dan zijn ze ook gelijk van het gezeur van Mandy’s ouders af. Probleem opgelost, toch?

Zoete lekkernijen

Mandy is erg goed in het maken van taarten en ze is erg blij met bakker Jonas. Stiekem geniet ze enorm van het toneelstukje dat ze samen spelen. Met Jonas naast zich voelt ze zich ook een stuk zekerder onder de kritische blikken van haar familie. Naast Jonas kan Mandy ook rekenen op haar beste vriendin Alicia. Gelukkig maar, want haar ex François weet de boel aardig op zijn kop te zetten in haar leven.

‘De smaak van harteschijn’ is een novelle waar ik vooral in het begin moest wennen aan de schrijfstijl. Het verhaal kabbelt rustig voort en de weg naar het eind is voor de doorgewinterde feelgoodlezer redelijk voorspelbaar. Daartegenover staan leuke dialogen, een zijlijn over een jongen met een crimineel verleden die in de bakkerij het vak mag leren en de leuke stukjes over Mandy’s werk.

Ik miste een verrassende twist

Het verhaal las zoals een romantische film op RTL 8. Die vind ik niet vervelend om te kijken, maar ik mis bij deze films een verrassende twist. Dat was bij dit boek ook. Dit kwam vooral omdat de ex en zijn verloofde karikaturaal zijn neergezet. Dat is komisch, maar het geeft tegelijkertijd meteen een duidelijke en diepe kloof tussen de ex en Mandy en daardoor valt de uitkomst voor de lezer makkelijker te raden. Als de ex en zijn verloofde sympathieke (en normale) mensen waren geweest, dan had het verhaal een diepere lading gekregen en dan waren de verhoudingen pas echt op scherp gezet.

‘De smaak van harteschijn’ is een leuk tussendoortje om te lezen, maar het is net zoals slagroomtaart: het is lekker, maar het verrast niet.