19 november 2023

Mailen met Emmy van Ruijven

Emmy van Ruijven is niet alleen auteur en illustrator, maar ook al jaren mijn blog-collega! We horen samen bij de “harde kern”. We praten vandaag over haar werk en over bloggen.

Emmy heeft een zwak voor fantasy en daar gaan we ook wat dieper in in dit interview. Daarnaast hebben we het ook nog even over hekserij. Ook weer iets dat voor ons allebei heel belangrijk is in ons leven. En ik was ook nieuwsgierig naar haar plannen voor 2024 en haar favoriete momenten van dit jaar! Laten we gauw beginnen!

Je bent net als ik ook boekblogger, hoe kijk jij terug op het begin van jouw blog tijdperk en hoe het nu gaat?

Het is echt al lang geleden dat ik begon met bloggen. Toen ik begon lag de focus van uitgevers nog heel erg op traditionele media en daar schoten opeens de boekenblogs uit de grond. Het was fantastisch hoe wij toen mee konden denken over hoe een boek online gepromoot kon worden. Daarnaast ontstond er ook een hechte community. Met een deel daarvan heb ik nog altijd veel contact: er zijn echt vriendschappen uit gekomen.

Nu ligt de focus vooral op social media als Bookstagram en Booktok. Heel nuttig om de doelgroep van jongeren te bereiken, maar ik merk ook dat die vluchtigheid tegen kan werken. Blogs zijn wat langer zichtbaar en houdbaar, merk ik. Is het nu heel anders? Ja en nee. Er is een andere community ontstaan en dat is oké. Nieuw, fris bloed. Wel vind ik het jammer dat ook uitgeverijen zich heel erg focussen op Bookstagram en Booktok en dat de boekrecensie zoals hij op blogs verscheen minder belangrijk lijkt te zijn. Niet dat ik me daardoor laat tegenhouden! Ik blijf lekker bloggen, maar ik voel minder drang om elke dag iets te moeten plaatsen. Ik lees ook ietsje minder.

Je voelt je erg aangetrokken tot fantasy, wat betreft lezen, illustreren en ook schrijven. Wat trekt jou aan in dit genre?

Ik vind het heel erg fijn om even in een andere wereld te kunnen duiken. In werelden waarin alles mogelijk is en waarbij mijn verbeeldingskracht geprikkeld wordt. Even ontsnappen aan de werkelijkheid!

Je hebt al een aantal boeken geschreven, welk boek was echt jouw hoogtepunt?

Elk boek was eigenlijk wel een hoogtepunt, omdat ze allemaal zo anders zijn, maar ook omdat ze een ander aspect in mijn leven vertegenwoordigen. ‘Supernerd’ was mijn debuut en daardoor bij voorbaat al speciaal, maar het was tevens een verhaal wat ik miste in de YA markt. Een verhaal over een meisje dat niet echt de chosen-one is maar het wel wil zijn. Iemand die dik is, een nerd en wél vrienden heeft. Ik wilde de stereotypering die deze thema’s met zich meebrengen tackelen.

In ‘Daar heb ik een drankje voor’ nam ik voor mijn gevoel de meeste creatieve vrijheid: ik liet mezelf nergens begrenzen op wat kon en niet. Het resultaat verraste me ontzettend. En ik wil niet élk boek afgaan, maar ik kan het niet laten om ‘Vloek van vuur en schaduw’ ook te benoemen. Deze personages stonden het dichtst bij mijzelf, denk ik. Ik wilde altijd al een boek schrijven waarin hekserij een grote rol speelde en in dit boek kon ik al mijn kennis goed gebruiken. Daarnaast ben ik ontzettend verliefd op Schotland, dus ik was tijdens het schrijven in mijn gedachten ook in de Schotse Hooglanden te vinden.

Net als ik ben je ook bezig met hekserij, stop je bewust daar aspecten van in jouw blog en in jouw schrijfwerk?

Ja, omdat het zo’n belangrijk aspect is van mijn leven. Al sinds mijn jonge tienerjaren was mijn interesse in hekserij er al en voordat mijn blog een boekenblog werd, schreef ik vooral over spirituele zaken! Dit doe ik nu ook nog wel eens. Mede daardoor ben ik gevraagd om voor HxMagazine te gaan schrijven. Ik kan me nu ook niet meer voorstellen dat ik een boek zal schrijven waar er geen enkel aspect van magie of hekserij in zal zitten. Tot nu toe zit er in al mijn verhalen iets hekserigs! 

Wat is het leukste dat je het afgelopen jaar gedaan hebt?

Oef… Goede vraag. Ik kan niet echt één ding noemen, denk ik. Ik heb zo veel toffe dingen mogen doen! Zo vond ik YALFU erg indrukwekkend, omdat ik daar echt als auteur het podium op mocht. Op het gebied van hekserij was dit ook een bijzonder jaar: ik heb namelijk mijn inwijding gekregen na meer dan een jaar gestudeerd te hebben.

En wat zijn jouw plannen voor 2024?

Hopelijk meer schrijven dan ik in 2023 voor elkaar kreeg. In 2022 schreef ik mega veel, maar in 2023 had ik moeite mijn stem te vinden. Ik hoop dan ook dat ik in 2024 meer rust kan vinden, zodat ik die creatieve stroom z’n gang kan laten gaan. en natuurlijk hoop ik stiekem ook weer een reis naar Schotland te kunnen maken.

Van Emmy van Ruijven verscheen:

  • Supernerd
  • Supernerd 2: forever nerd
  • Daar heb ik een drankje voor
  • Vloek van vuur en schaduw
  • Wintermagie (co-auteur, kort verhaal)

En uiteraard wil ik jullie ook graag verwijzen naar Emmy’s boekenblog: Zon en Maan! Dank je wel lieve Emmy voor jouw tijd en mooie antwoorden!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: