15 november 2023

Ik vink jou leuk van Eveline Heijnen

Eveline Heijnen is begonnen aan een nieuwe feelgood serie: ‘De juffen van de Klimop’. En ‘Ik vink jou leuk’ is het eerste deel en gaat over juf Julia.

Julia is juf op basisschool de Klimop, ze geeft les in de bovenbouw en haar leerlingen zijn behoorlijk open en direct als het gaat om vragen stellen aan de juf over haar dates. Julia heeft de ene na de andere date, maar het loopt telkens op niks uit. Julia hanteert namelijk een waslijst aan wensen waaraan haar toekomstige partner moet voldoen.

Vrolijk, met een klein rauw randje

Allereerst vond ik het erg leuk dat dit boek zich afspeelt in het onderwijs! Er wordt in de koffiepauze flink gekletst tussen de juffen onderling. Het team gaat klimmen in een klimhal en daar ontmoet Julia de leuke Roan. Hij is superaardig, maar hij voldoet niet echt aan Julia’s wensenlijstje. Hij eet namelijk vlees, terwijl Julia vega is. Hij ruimt niet op, verschijnt niet op tijd en heeft onverzorgde handen… Maar tegelijkertijd is hij ook wel heel leuk, dus hoe moet dat nu? Haar collega’s en tevens haar vriendinnen snappen niet dat Julia zo moeilijk doet.

Julia komt vaak in komische, maar ook gênante situaties terecht, maar wordt ook keihard geconfronteerd met haar eigen gedrag. Net als je denkt dat het verhaal alleen maar grappig is, komt er een klein stukje rauwe realiteit om de hoek kijken. We doen niet zomaar wat we doen, Julia ook niet. En dat zet niet alleen Julia aan het denken, maar de lezer ook. Want hebben we niet allemaal in ons hoofd wel eens een lijstje vol (hoge) verwachtingen?

Een kijkje in de klas

Je merkt goed dat dit verhaal zich afspeelt op school. Af en toe kijken we mee met Julia tijdens het lesgeven. En tussen de regels door geeft Eveline Heijnen een kijkje achter de schermen en dat deed me ook nadenken over mijn eigen schooltijd. Waarom het bijvoorbeeld niet meer zo vanzelfsprekend is dat er op maandag klassikaal over het weekend wordt gekletst. Tegelijkertijd verbaasde ik me ook een beetje over de directe en amicale vragen die haar leerlingen aan haar stellen. Dat herkende ik niet terug uit mijn schooltijd.

In een rap tempo vloog ik door dit verhaal. De dialogen zijn vlot, maar soms ook op het randje. Eveline Heijnen is niet preuts als het gaat om gewaagde dialogen. Ook weet ze originele situaties te creëren, die dan toch weer net iets anders aflopen dan je had verwacht. Gaandeweg werd ik ook nieuwsgierig naar het verhaal van de andere juffen. Juf Charlotte is binnenkort aan de beurt in ‘Ik lust jou rauw!’

Luisteren naar dit verhaal

Ik heb dit verhaal grotendeels zelf gelezen, maar een kwart heb ik ook geluisterd. Dit kwam handiger uit voor mij. Verona Stam leest voor en doet dit erg prettig. Het was ook erg gemakkelijk om goed in het verhaal te blijven en weer terugschakelen naar zelf lezen ging ook vloeiend.

De juffen van de Klimop

  1. Ik vink jou leuk (Julia)
  2. Ik lust jou rauw (Charlotte)
  3. Ik vrouw van jou (Maud)