14 november 2023

Sonny Boy van Annejet van der Zijl

Dit jaar is ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl het boek voor ‘Heel Nederland Leest’. Het is een soort uitnodiging voor lezers om allemaal tegelijk ‘Sonny Boy’ te lezen.

De jonge Waldemar is dol op zwemmen en hij voelt zich als een vis in het water. Hij is opgegroeid in Paramaribo. Als student komt hij naar Nederland en wordt hij kostganger in het huis van Rika. Zij is gescheiden en moeder van vier kinderen. Ze krijgen een relatie. In die tijd een groot schandaal. Ondertussen komt de oorlog steeds dichterbij…

Pijn en verlies

Waldemar mist zijn thuisland en familie. Rika mist haar kinderen. Waldemar en Rika hebben wel elkaar en de kleine Waldy (Sonny Boy). Ze runnen een succesvol pension en verhuizen meerdere malen. De ex van Rika heeft er voor gezorgd dat Rika haar kinderen één keer in de twee jaar mag zien, maar Rika blijft hoopvol en schrijft haar kinderen regelmatig. Als de oorlog uitbreekt stellen ze hun huis beschikbaar voor onderduikers, maar dit heeft ernstige gevolgen.

‘Sonny Boy’ is een reconstructie van de (liefdes)geschiedenis van Waldemar en Rika. Het verhaal leest als een beschrijving en hierdoor bleven de personages voor mij in het begin op afstand. Dit veranderde toen de oorlog begon, dan komt er ook een lichte vorm van spanning in het verhaal. Deze tweede helft van het verhaal heeft nogal indruk op mij gemaakt en na het lezen heb ik zeker een uur voor me uitgestaard en nagedacht over onze geschiedenis. Ook maakte Rika indruk op mij. Bij alles wat ze meemaakte bleef ze optimistisch. Veel mensen trokken zich aan haar op. Bij Waldemar voelde ik zoveel pijn en gemis en vooral het laatste hoofdstuk was pijnlijk en oneerlijk om te lezen. Dit gevoel had ik ook bij de film.

Samen lezen

Ik deed vrij lang over dit boek, maar dat kwam ook omdat ik tijdens het lezen veel gebeurtenissen en plaatsen opgezocht heb op internet. Zo moest Waldemar een korte periode dwangarbeid uitvoeren in West-Brabant. Daar had ik geen idee van! Ik heb toen de locaties en gebouwen opgezocht en wat bleek: ik ben daar regelmatig voorbij gewandeld zonder dat ik van deze geschiedenis wist. Daarom loont het echt om bij historische verhalen extra informatie op te zoeken, want geschiedenis ligt niet ver van je bed.

Samen ‘Sonny Boy’ lezen en hierover in gesprek gaan met elkaar is de insteek van ‘Heel Nederland Leest’. Elk jaar kiezen ze voor de maand november een bekend Nederlandstalig boek uit om met elkaar te lezen. Bibliotheken geven dit boek gratis aan hun leden. Ik zelf las het via Kobo Plus. Er zijn leesclubs actief en er is ook een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal uitgegeven.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: