9 juni 2020

De speelgoedman van Heleen van den Hoven

Ik had weer eens zin in een spannend boek en dat werd de psychologische thriller ‘De speelgoedman’ van Heleen van den Hoven. Ik ging overstag na het lezen van een paar recensies op Goodreads.

Inigo Dubbelman werkt bij een transportbedrijf en is nogal saai. Na een wortelkanaalbehandeling bij een speciale angsttandarts in Amsterdam belandt hij plotseling in een vreemde straat, waar hij toch een vlaag van herkenning voelt. Het is het begin van vreemde situaties, nachtmerries en ‘vergeten uren’. Ondertussen krijgt zijn collega Fee steeds meer belangstelling voor hem.

Inigo en Fee

Inigo is nogal op zichzelf. Het liefst maakt hij in zijn kelder speelgoed, wat hem de bijnaam ‘de speelgoedman’ oplevert. Hij verzamelt Dinky Toys en hij is erg precies in zijn werk. Op zijn werk bij Dubbelman Logistiek krijgt hij steeds meer belangstelling voor Fee Kastelijn en zij ook voor hem. Het leven lijkt voort te kabbelen, maar Inigo wordt steeds vaker geplaagd door nachtmerries en vage herinneringen aan zijn jeugd. Hij wordt onrustig hiervan, gaat slaapwandelen en hij blijkt van alles te doen wat hij later weer vergeten is. Uiteindelijk zoekt hij hulp, maar dit is het begin van nog meer ellende…

Maar Inigo is niet de enige hoofdpersoon. Fee Kastelijn komt ook aan het woord. Iemand heeft een rotstreek met haar uitgehaald. Zo staan er gênante foto’s van haar online, wordt haar geld op een mysterieuze wijze weggesluisd van haar rekening en wordt ze vooral erg moe van haar ex. Gelukkig neemt Inigo het voor haar op en dit is het begin van een prille relatie. Maar Inigo zit nu net in de meest complexe periode van zijn leven en hoewel Fee er voor hem is, kampt ze ook zelf met verdriet en verwarring.

Verrassende wendingen

Heleen van den Hoven kan meeslepend en beeldend schrijven. Dat is maar goed ook, want dat zorgt ervoor dat je als lezer bij de les blijft in dit ietwat verwarrende verhaal. Deze verwarring is echter een cruciaal aspect in deze thriller! De verwarring die je voelt in de eerste helft is vooral heel intrigerend en voor mijn gevoel dan ook van toegevoegde waarde met betrekking tot de spanningsboog. Je verlangt als lezer -net als Inigo en Fee- naar duidelijkheid. Heleen van den Hoven neemt de tijd hiervoor, maar wordt nergens langdradig.

Het verhaal heeft een paar verrassende wendingen. Zo verrassend dat je op het eind het gevoel krijgt dat je het boek misschien nog een keer zou moeten lezen. Na het lezen van de laatste pagina heb ik nog een paar keer teruggebladerd in het ebook. ‘Wat als…’ dacht ik steeds en ik vind dan ook dat de auteur deze thriller heel slim in elkaar heeft gezet!