13 oktober 2022

De telefoonb*tch van Eveline de Groen

de telefoonb*tch cover

Hoe is het om doktersassistente te zijn? Eveline de Groen vertelt over haar werk en laat de lezer meekijken tijdens haar werkdag.

Je krijgt vroeg of laat met haar te maken: de doktersassistente… Eveline de Groen wist al vroeg dat ze dit wilde worden. Ze maakt van alles mee op de dagpraktijk en bij de huisartsenpost. Er zijn geduldige en dankbare mensen, maar ook boze en asociale mensen. Soms is er fijn nieuws en wordt er gelachen, soms is er grote paniek. Geen dag is hetzelfde voor Eveline, in dit boek neemt ze de lezer mee naar haar werk.

Wat doet de assistente?

Eveline besloot op een dag een Facebookpagina aan te maken, waarin ze mensen uitlegt wat ze meemaakt op haar werk. Er waren veel negatieve reacties over haar beroep en Eveline vond dat er te weinig bekend was over haar werk en waarom de assistent bepaalde beslissingen neemt. Een assistent zorgt niet alleen voor de telefoon en het maken van afspraken, maar verwerkt ook de (bergen) administratie, geeft adviezen, heeft haar eigen spreekuur en assisteert bij medische ingrepen.

Veel aandacht gaat naar de telefoongesprekken die Eveline krijgt, zowel op de dagpraktijk als op de huisartsenpost. Deze gesprekken gaan niet altijd lekker, er is vaak onbegrip, mensen zijn kortaf, of soms zelfs heel boos. Eveline legt uit waarom ze de vragen stelt die ze moet stellen (triage) en hoe ze erachter kan komen of het spoed is of niet.

Onzekere start

Het boek begint met de stage van Eveline, een onzekere start voor haar, maar dat lag ook een beetje aan de begeleiding die ze kreeg. Toch zet ze door en ze maakt haar opleiding af. Jaren later begeleidde Eveline zelf stagiaires. In dit boek staan kleine hoofdstukjes die lezen als columns. Het zijn namelijk haar eerder blogposten die ze gebundeld heeft. Ik vond de stukjes die zich afspelen op de dagpraktijk leuker dan op de huisartsenpost.

Ondertussen heeft Eveline ook al een tweede boek geschreven: ‘De telefoonb*tch op anderhalve meter’ waarin voornamelijk corona centraal staat in haar werk en later ook in haar privéleven. Je kan Eveline volgen op: haar Facebookpagina