12 oktober 2022

Lekker lezen, literaire romans, deel 5

Vandaag weer leestips voor de liefhebbers van (literaire) romans. Elke tweede woensdag van de maand komt deze rubriek voorbij!

Deze boeken kwam ik de afgelopen maand tegen in de boekhandel of online. Ze trokken mijn aandacht en ik hoop jullie hiermee ook te inspireren. Soms zijn het gloednieuwe titels, soms wat ouder. Zelf gebruik ik deze lijstjes als inspiratiebron en regelmatig pak ik één van deze boeken op om te lezen en te bespreken op mijn blog!

Wees niet bang van Aisha Dutrieux

Al eerder las ik van haar ‘Het leven noemen‘ en daar was ik van onder de indruk! Afgelopen zomer verscheen Aisha’s tweede roman: ‘Wees niet bang’. Als Laura vier wordt, pleegt haar moeder zelfmoord. Pas wanneer Laura volwassen is en in verwachting is van haar eerste kind wil ze onderzoeken waarom haar moeder toen zelfmoord pleegde. Alleen staat niemand open voor een gesprek hierover. Laura zoekt haar grootmoeder op in Calceranica, jarenlang hadden ze geen contact, maar Laura is op zoek naar antwoorden en haar oma heeft ze. Maar dat gooit Laura’s leven wel overhoop. Ik vind de sobere en gevoelige stijl van Aisha Dutrieux erg mooi en ik hoop dat ik dit terug vind in ‘Wees niet bang’!

Goed, naar omstandigheden van Cindy Hoetmer

Een roman met autobiografische elementen vol humor en herkenbaarheid volgens recensies. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe Cindy Hoetmer haar tijd doorbracht tijdens de covid-pandemie. Want het leven kabbelde gewoon door, ondanks dat ze bijna nergens heen kon en er geen feestjes waren. Ze deed wel mee aan virtuele borrels, adopteerde een hond en sprak af met een man. Elke dag hield ze de covid-grafieken bij en dronk koffie op straat. Er was een tijd dat ik niet zat te wachten op pandemieromans, maar nu vind ik het interessant om erover te lezen.

Het water bewaart ons van Haro Kraak

Volgens de omschrijving zou dit een beklemmende roman over een besloten gemeenschap zijn en ik hou daar van! Het gaat over Elsa, zij woont op Schokland. Door stijgend water is dat opnieuw een eiland geworden. Het volk leeft daar los van het vaste land en ze zijn erg trots op hun eigen samenleving. Elsa komt eigenlijk van buiten, maar omdat ze van Age houdt, heeft ze zich aangepast aan de strenge regels van het eiland. Elsa blijft zich afvragen of ze er ooit echt bij zal horen. Dan komt er een nieuweling op Schokland…