De toeschouwers van Hilde Vandermeeren

De toeschouwers coverNa een leesdip die bleef nadruppelen moest ik aan de slag. Gelukkig begon ook de Oh My Bookathon, dus besloot ik ervoor te gaan: een thriller van Hilde Vandermeeren. Een regenachtige (en koude) dag gaf me alle tijd om dit boek lekker uit te lezen.

In ‘De toeschouwers’ reizen we naar een Vlaams internaat. Er worden veel personages opgevoerd, maar Marion heeft min of meer de hoofdrol. Vriendin Dana vraagt Marion of ze een paar weekendjes op haar dochter Chavi wil passen, een lief en onzeker meisje, die ook naar het internaat gaat.

Marion brengt Chavi naar het internaat en besluit na een korte blik dat ze solliciteert tot een baan als opvoedster. Merkwaardig, want Marion is juist heel afstandelijk en kan dan ook vaak bot uit de hoek komen. Later blijkt dat Marion al eerder ervaring heeft opgedaan als opvoedster. Gaandeweg wordt duidelijk waarom Marion zo stel op sprong reageert op deze vacature.

Het internaat is een elite school. De directeur is trots op zijn internaat en wil alles in goede banen leiden. Maar dan slaat het noodlot toe: een schilder wordt vermoord in de lerarenkamer. Binnen de kortste keren staat de school op zijn kop. Recherche is bijna dagelijks aanwezig en er zijn diverse verdachten.

Er zijn nogal wat personages die gevolgd worden. De rechercheur, die binnenkort gaat trouwen. Chavi en haar ervaringen op het internaat. De oudere leerlingen zoals de Isabeau en Camille. Leerkrachten en opvoeders en ook nog eens een hele vreemde man die nogal misselijkmakende plannen heeft. Wat weer leidt naar een van de personeelsleden in het jongens-internaat.

Daarnaast is er nog een verhaallijn die zich jaren geleden afspeelt in de zogenaamde vlindertuin. Het blijft lang gissen wie deze meisjes zijn. Het duurde even voor ik door had wie wie was, want er wordt snel geschakeld tussen de vele personages. In het begin vond ik het boek dan ook vrij verwarrend. Wie waar werkt, wie in welke klas op school zit. Wie voor de klas staat, wie opvoeder is (opvoeder is een begeleider bij het intern verblijf op het internaat) en waarom Marion zo achterdochtig doet. Ik moest er duidelijk even inkomen.

Als je eindelijk iedereen een plaats kunt geven, begint het spektakel: een moord, seksueel misbruik, pestgedrag, wantrouwen, een kloppend verleden en dat in een besloten sfeer die hoort bij een internaat. Dit alles wordt vertelt in korte hoofdstukken. Behapbaar en het houdt de spanning er goed in. Hilde Vandermeeren switcht gemakkelijk van situatie naar situatie en bouwt cliffhangertjes in. Hierdoor wil je na de eerste helft niet meer stoppen. Wie is voor wat verantwoordelijk? Wie zijn de meisjes uit de vlindertuin? En wordt het pesten opgelost?

Het lukt Hilde Vandermeeren om elk personage tastbaar te maken. Ondanks dat er veel zijn, geeft ze elk personage een eigen karakter mee. De ontknoping is verrassend en zag ik niet aankomen, maar ik vond het ook weer niet te vergezocht. Het klopte gewoon voor mijn gevoel. Het was fijn dat alle eindjes aan elkaar worden geknoopt, een bevredigend einde dus. Dit was het eerste boek wat ik van deze schrijfster las en dat is goed bevallen!

 


1 reactie

Reageer op: De toeschouwers van Hilde Vandermeeren

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten