18 april 2016

De verwarde cavia van Paulien Cornelisse

Als je zin hebt in wat luchtigs, herkenbaars en iets bizars tegelijk… dan is ‘De verwarde cavia’ waarschijnlijk het boek wat je zoekt. Een knotsgek verhaal van Paulien Cornelisse!

De hoofdpersoon in dit verhaal werkt op kantoor en maakt daar typische kantoor-taferelen mee. Dingen die iedereen wel herkent, zoals een mail verkeerd sturen en gedoe bij het koffie-apparaat. Herkenbare situaties dus. Alleen is de hoofdpersoon niet zoals jij en ik. De hoofdpersoon is namelijk een cavia… Dat maakt het allemaal net wat komischer!

Cavia tikt nieuwsbrieven uit, houdt voor haar leidinggevende een collega in de gaten en kletst met Roy van de receptie tijdens de pauze. Cavia ruimt  ook de koffierommel van de vloer op, waardoor haar vacht helemaal naar koffie ruikt, die ’s avonds nog om haar heen hangt en waardoor ze klaarwakker blijft. Cavia gaat ook daten, met een andere cavia, die er van droomt om een foodtruck te beginnen, waarin hij goulash verkoopt. Het liefst met Cavia, maar wil Cavia wil weg uit de kantoortuin?

Dit boek is heel anders dan Paulien’s vorige boeken. ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en ‘En dan nog iets’ gaan over situaties waarin taal een rol speelt. Dit is haar fictieve debuut en ik hoop dat er meerdere zullen volgen, want haar schrijfstijl is heerlijk en haar invalshoeken zijn erg komisch en herkenbaar. Tussen de regels door las ik ook wat adviezen over tekstschrijven en hoe je de lezer nieuwsgierig kunt maken. Alhoewel, dat laat ze Cavia erg goed uitleggen, als zij per ongeluk “boswandeling” aan de onderwerp-regel meegeeft van de zakelijke nieuwsbrief en de leidinggevende hierover verhaal komt halen…

Razendsnel komt het verhaal van Cavia voorbij in korte hoofdstukjes. Je vliegt door dit boek en het leest heel erg fijn! Heel vaak dacht ik ook bij mezelf: ‘Hoe kom je erop Paulien?!’. Hoe verzin je het om een cavia in een typische menselijke (kantoor)wereld te laten functioneren en haar van alles mee te laten maken wat ieder ander vast wel kan herkennen die ook in een kantoortuin heeft gewerkt? Het is juist de invalshoek van de cavia wat het boek zo leuk, bizar en origineel maakt en dat is dan ook de reden dat ik dit verhaal waarschijnlijk niet snel zal vergeten. Het bracht echt een lach op mijn gezicht!

2 reacties

 • 28 april, 2016 om 14:26
  Vivian

  Haha, dit klinkt nog best als een leuk boek maar ik zou ‘m niet zo snel kopen denk ik!  • 28 april, 2016 om 18:28
   Leesdame

   Het is echt een leuk en grappig boek. Je hebt het alleen wel heel snel uit, beetje te snel en dan is het best wel veel geld. Misschien een keer een goedkope uitgave 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: