Eigen vuur van Karlijn Stoffels

Eigen vuur cover‘Eigen vuur’ vond ik een sober en ingetogen verhaal. Het is een oorlogsverhaal en geen jeugdboek wat je ‘even’ tussendoor leest.

In Zeeuws-Vlaanderen wordt het dorp waar Sooys woont gebombardeerd. Het is 1944 en de oorlog is in volle gang. Zonder huis en ouders heeft Sooys de verantwoording om zijn zusje en zijn broertjes mee te nemen naar een veilige plek. Maar daarvoor moet hij wel door gevaarlijk oorlogsgebied. Om het nog gecompliceerder te maken, moet hij ook nog een geheime boodschap afleveren. Dan ontmoet hij Marrie, een zorgzaam en sterk meisje.

Karlijn Stoffels neemt haar lezers mee op een gevaarlijke voetreis door Zeeuws-Vlaanderen. Niet de meest voorkomende locatie in oorlogsverhalen, maar Oostburg werd in 1944 twee maanden lang gebombardeerd en Karlijn Stoffels omschrijft deze geschiedenis op sobere wijze. De personages zijn zoals jij en ik, maar dan in oorlogstijd. Sooys krijgt in korte tijd veel tegenslagen te verwerken, maar houdt zich kranig voor zijn zusje en broertjes.

Tijdens de reis ontmoet het groepje een kaalgeschoren meisje: Marrie. Ze zorgt ervoor dat Sooys met zijn zusje en broertjes bij haar kunnen logeren en op krachten kunnen komen. De verantwoording die Sooys krijgt is zwaar. Er rust veel op zijn schouders, het gevaar zit overal en hij wil zijn zusje en broertjes het liefst overal voor beschermen. Iets wat bijna onmogelijk lijkt in een oorlogsgebied. Overal zijn vijanden.

Het verhaal is indrukwekkend, maar, zoals eerder gezegd, ook sober. Ik vond dat persoonlijk erg mooi en prettig lezen en passend bij het verhaal. De schrijfster neemt de tijd en daardoor leer je de personages en de bijbehorende situaties beter kennen. De locaties in Zeeuws-Vlaanderen worden duidelijk en beeldend uitgelegd, waardoor je met een plattegrond of Google Maps de reis van de kinderen gemakkelijk kunt volgen en bekijken. Wat extra dimensie geeft aan het lezen.

Ik vraag me wel kritisch af, of een jeugdige lezer dit boek ook zal waarderen. Ergens ben ik bang dat de meeste jeugdige lezers dit boek niet snel op zullen pakken. De kaft is schemerig en het verhaal is vrij ingetogen en mist bij vlagen vaart. Wie van snelheid en spanning houdt, zal waarschijnlijk snel afgeleid zijn. Maar lezers die juist bewust op zoek zijn naar een oorlogsverhaal hebben met ‘Eigen vuur’ een indrukwekkend boek in handen!


Reageer op: Eigen vuur van Karlijn Stoffels

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten