20 april 2016

Eigen vuur van Karlijn Stoffels

‘Eigen vuur’ vond ik een sober en ingetogen verhaal. Het is een oorlogsverhaal en geen jeugdboek wat je ‘even’ tussendoor leest.

In Zeeuws-Vlaanderen wordt het dorp waar Sooys woont gebombardeerd. Het is 1944 en de oorlog is in volle gang. Zonder huis en ouders heeft Sooys de verantwoording om zijn zusje en zijn broertjes mee te nemen naar een veilige plek. Maar daarvoor moet hij wel door gevaarlijk oorlogsgebied. Om het nog gecompliceerder te maken, moet hij ook nog een geheime boodschap afleveren. Dan ontmoet hij Marrie, een zorgzaam en sterk meisje.

Karlijn Stoffels neemt haar lezers mee op een gevaarlijke voetreis door Zeeuws-Vlaanderen. Niet de meest voorkomende locatie in oorlogsverhalen, maar Oostburg werd in 1944 twee maanden lang gebombardeerd en Karlijn Stoffels omschrijft deze geschiedenis op sobere wijze. De personages zijn zoals jij en ik, maar dan in oorlogstijd. Sooys krijgt in korte tijd veel tegenslagen te verwerken, maar houdt zich kranig voor zijn zusje en broertjes.

Tijdens de reis ontmoet het groepje een kaalgeschoren meisje: Marrie. Ze zorgt ervoor dat Sooys met zijn zusje en broertjes bij haar kunnen logeren en op krachten kunnen komen. De verantwoording die Sooys krijgt is zwaar. Er rust veel op zijn schouders, het gevaar zit overal en hij wil zijn zusje en broertjes het liefst overal voor beschermen. Iets wat bijna onmogelijk lijkt in een oorlogsgebied. Overal zijn vijanden.

Het verhaal is indrukwekkend, maar, zoals eerder gezegd, ook sober. Ik vond dat persoonlijk erg mooi en prettig lezen en passend bij het verhaal. De schrijfster neemt de tijd en daardoor leer je de personages en de bijbehorende situaties beter kennen. De locaties in Zeeuws-Vlaanderen worden duidelijk en beeldend uitgelegd, waardoor je met een plattegrond of Google Maps de reis van de kinderen gemakkelijk kunt volgen en bekijken. Wat extra dimensie geeft aan het lezen.

Ik vraag me wel kritisch af, of een jeugdige lezer dit boek ook zal waarderen. Ergens ben ik bang dat de meeste jeugdige lezers dit boek niet snel op zullen pakken. De kaft is schemerig en het verhaal is vrij ingetogen en mist bij vlagen vaart. Wie van snelheid en spanning houdt, zal waarschijnlijk snel afgeleid zijn. Maar lezers die juist bewust op zoek zijn naar een oorlogsverhaal hebben met ‘Eigen vuur’ een indrukwekkend boek in handen!