30 september 2016

De wijsheid achter emotie en gevoel van Wendy van Mieghem

Boeken over jezelf, over psychologie en over je gevoel zijn interessant! Althans, ik vind het interessant. Helaas zijn deze boeken vaak lang en droog van stof, maar dit boek gelukkig niet! ‘De wijsheid achter emotie en gevoel’ is kleurrijk, helder en overzichtelijk ingedeeld!

Wendy van Mieghem is psycholoog, socioloog en in het bezit van het Europees Certificaat Psychotherapie. Ze is supervisor, trainer, spreker en uiteraard ook schrijfster. Op heldere wijze beschrijft Wendy in haar boek verschillende emoties en gevoelens en stelt daarbij gelijk prikkelende reflectievragen aan haar lezers.

In korte hoofdstukken leert Wendy ons van alles over gevoelens als woede, verlangen en onzekerheid. Met korte en krachtige voorbeeldjes, zo uit het leven gegrepen. Tijdens het lezen zul je vaak een “o ja, dat herken ik wel gevoel’ ervaren. Juist door deze voorbeeldjes kun je de onderwerpen gemakkelijk vertalen naar je eigen leven. Wendy geeft tal van tips hoe je om kunt gaan met bijvoorbeeld woede, maar ook met onzekerheid, afwijzing, eenzaamheid en wantrouwen.

Alles wordt helder omschreven, geen ellenlange lappen tekst, maar korte stukjes en dat afgewisseld met leuke en kleurrijke illustraties. Daarbij merkte ik tijdens het lezen dat Wendy een begripvolle toon heeft. Ze schrijft over moeilijke emoties, maar wel op zo’n manier dat je de indruk krijgt dat Wendy bij je aan tafel zit en het zo gemakkelijk probeert uit te leggen. Samen met de reflectievragen kun je jezelf goed leren kennen met dit boek en eventueel met hulp van de content op Wendy’s site.

Je kan het boek doorwerken van begin tot eind, of hetgeen eruit halen wat voor jou van toepassing is. Wat ik erg fijn vond aan dit boek is dat je daadwerkelijk wat leert en ermee vooruit kunt. ‘De wijsheid achter emotie en gevoel’ is een lees- en doeboek. Daarom kan het ook interessant zijn sommige hoofdstukken door te nemen met je partner of met familie. Samen filosoferen en discussiëren met behulp van de reflectievragen kan een interessant gesprek opleveren.

Persoonlijk vond ik het een heel interessant boek,  al heb ik niet alle reflectievragen beantwoord en het ene onderwerp lag me iets minder dan het andere onderwerp. Simpelweg omdat bepaalde zaken niet van toepassing zijn op mijn leven. Al bij al is het een waardevol en helder boek over onze emoties en gevoelens. Geen gezweef, geen vaag geklets, maar lekker to the point en boeiend!

Geïnteresseerd? Op Wendy’s site kun je gratis de eerste twee hoofdstukken lezen: klik hier en kijk rustig rond op deze site, want je vind er nog veel meer interessante content.

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: