28 september 2016

Scoop van Iris Houx

Ik was aardig nieuwsgierig naar de chicklit ‘Scoop’ van Iris Houx. Het is een leuke chicklit, met hier en daar wel wat kanttekeningen. Maar goed, hij leest op zich wel lekker, dat debuut van Iris Houx.

Esmée werkt als redactie-assistente op een redactie van een glamourtijdschrift, daarover heeft ze een beetje gelogen, want haar vriendinnen denken dat ze de redactiechef is. Leugentjes worden alleen heel onhandig als één van je vriendinnen aangenomen wordt als redactiechef. De baan waar Esmée dus over loog. Dat veroorzaakt een hoop gedoe en pesterijtjes op het werk.

Daarnaast volgt de redactie van het tijdschrift haarscherp de verwikkelingen rondom het huwelijk van reality-ster Kiona Laseur. Maar Kiona moet ineens noodgedwongen onderduiken en Esmée speelt hierin een grote cruciale rol. In het privéleven van Esmée is ook veel aan de hand. Tussen haar en haar vriend Hugo loopt het wat stroef. Om het wat ingewikkelder te maken verschijnt Rik op het toneel. Een jongen uit haar schooltijd, waar ze geen toffe herinneringen aan heeft.

Ik weet dat ik een aantal jaren geleden wel eens heb aangestipt dat in chicklits vrij regelmatig een (naïef en/of onhandig) redactie-meisje zit en dan meestal ook nog in combinatie met een vervelende werkgever, een relatie met barsten en een foute verliefdheid. En nu jaren later blijkt deze formule nog steeds volop aan de orde te zijn in chicklits. Ik begrijp dat dit juist goed aansluit bij de verhaallijn van Kiona Laseur en dat deze formule blijkbaar gewoon goed werkt in chicklits, maar ik miste hierin toch wel wat meer verfrissing.

Iris Houx schrijft moeiteloos pagina na pagina vol met de verwikkelingen rondom Esmée’s leven en de verwikkelingen rondom Kiona. Op sommige momenten leest het boek als een trein en de dialogen tussen de personages zijn bij vlagen vermakelijk. Op sommige momenten zakt het verhaal echter ook een beetje in en blijft het wat kabbelend voortgaan. Persoonlijk vind ik dan dat Iris soms teveel uitlegt en te lang doorgaat op situaties, terwijl het voor mij als lezer allang duidelijk was en ik juist graag een stapje verder in het verhaal wou komen.

‘Scoop’ vermaakt zoals een aflevering van je favoriete serie. Je kent de personages, de formule en je weet wie aan het eind van het seizoen bij elkaar gaat komen. Zo’n serie kijkt lekker weg, ook al blijft de formule seizoenen lang hetzelfde. Je weet het en je neemt het erbij. Bij ‘Scoop’ is dat ook zo. What you see is what you get. Voor met een dekentje op de bank, of buiten in het najaarszonnetje is dit gewoon fijn leesmateriaal als je juist dat herkenbare opzoekt. Ik zou het echter wel toejuichen als Iris Houx buiten die alom bekende formule durft te gaan, want ze heeft genoeg potentie en inspiratie om verder te gaan met schrijven!

2 reacties

 • 29 september, 2016 om 19:08
  joanydvv

  Supermooie recensie Luna! Ik krijg helemaal zin om met dit boek weg te kruipen op de bank onder een fijn dekentje (ik vind zo’n herkenbaar verhaal soms echt fijn voor tussendoor). Laat de herfst nu maar flink losbarsten!  • 29 september, 2016 om 19:36
   Leesdame

   En warme chocomel mét slagroom natuurlijk hé 🙂
   (Stiekem hoop ik nog wel op een paar uurtjes zon overdag hoor, ik vind buiten lezen toch het allerfijnst!)Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: