Scoop van Iris Houx

scoop coverIk was aardig nieuwsgierig naar de chicklit ‘Scoop’ van Iris Houx. Het is een leuke chicklit, met hier en daar wel wat kanttekeningen. Maar goed, hij leest op zich wel lekker, dat debuut van Iris Houx.

Esmée werkt als redactie-assistente op een redactie van een glamourtijdschrift, daarover heeft ze een beetje gelogen, want haar vriendinnen denken dat ze de redactiechef is. Leugentjes worden alleen heel onhandig als één van je vriendinnen aangenomen wordt als redactiechef. De baan waar Esmée dus over loog. Dat veroorzaakt een hoop gedoe en pesterijtjes op het werk.

Daarnaast volgt de redactie van het tijdschrift haarscherp de verwikkelingen rondom het huwelijk van reality-ster Kiona Laseur. Maar Kiona moet ineens noodgedwongen onderduiken en Esmée speelt hierin een grote cruciale rol. In het privéleven van Esmée is ook veel aan de hand. Tussen haar en haar vriend Hugo loopt het wat stroef. Om het wat ingewikkelder te maken verschijnt Rik op het toneel. Een jongen uit haar schooltijd, waar ze geen toffe herinneringen aan heeft.

Ik weet dat ik een aantal jaren geleden wel eens heb aangestipt dat in chicklits vrij regelmatig een (naïef en/of onhandig) redactie-meisje zit en dan meestal ook nog in combinatie met een vervelende werkgever, een relatie met barsten en een foute verliefdheid. En nu jaren later blijkt deze formule nog steeds volop aan de orde te zijn in chicklits. Ik begrijp dat dit juist goed aansluit bij de verhaallijn van Kiona Laseur en dat deze formule blijkbaar gewoon goed werkt in chicklits, maar ik miste hierin toch wel wat meer verfrissing.

Iris Houx schrijft moeiteloos pagina na pagina vol met de verwikkelingen rondom Esmée’s leven en de verwikkelingen rondom Kiona. Op sommige momenten leest het boek als een trein en de dialogen tussen de personages zijn bij vlagen vermakelijk. Op sommige momenten zakt het verhaal echter ook een beetje in en blijft het wat kabbelend voortgaan. Persoonlijk vind ik dan dat Iris soms teveel uitlegt en te lang doorgaat op situaties, terwijl het voor mij als lezer allang duidelijk was en ik juist graag een stapje verder in het verhaal wou komen.

‘Scoop’ vermaakt zoals een aflevering van je favoriete serie. Je kent de personages, de formule en je weet wie aan het eind van het seizoen bij elkaar gaat komen. Zo’n serie kijkt lekker weg, ook al blijft de formule seizoenen lang hetzelfde. Je weet het en je neemt het erbij. Bij ‘Scoop’ is dat ook zo. What you see is what you get. Voor met een dekentje op de bank, of buiten in het najaarszonnetje is dit gewoon fijn leesmateriaal als je juist dat herkenbare opzoekt. Ik zou het echter wel toejuichen als Iris Houx buiten die alom bekende formule durft te gaan, want ze heeft genoeg potentie en inspiratie om verder te gaan met schrijven!


2 reacties

 • 29 september, 2016 om 19:08
  joanydvv zegt:

  Supermooie recensie Luna! Ik krijg helemaal zin om met dit boek weg te kruipen op de bank onder een fijn dekentje (ik vind zo’n herkenbaar verhaal soms echt fijn voor tussendoor). Laat de herfst nu maar flink losbarsten!

  Ikhartje(0) deze reactie

  joanydvv Beantwoorden

  • 29 september, 2016 om 19:36
   Leesdame zegt:

   En warme chocomel mét slagroom natuurlijk hé 🙂
   (Stiekem hoop ik nog wel op een paar uurtjes zon overdag hoor, ik vind buiten lezen toch het allerfijnst!)

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Scoop van Iris Houx

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten