Meisjesboeken van weleer van Kristine Groenhart

meisjesboeken van weleer coverPitty, Marjoleintje, Marijke en dolle en olijke tweelingen… Laat me raden, je weet over welke boeken dit gaat, toch? Inderdaad, meisjesboeken van vroeger! Boeken die nostalgie op roepen. Kristine Groenhart besloot haar herinneringen vast te leggen met dit leuke boek over meisjesboeken!

Kristine herlas haar favoriete meisjesboeken en deelt met ons haar leesherinneringen. Ze schrijft over haar jeugd, wanneer en waar ze deze boeken las en wat ze nu van deze boeken vindt. Een interessant kijkje in Kristine’s leesgeschiedenis dus.

Het boek is een persoonlijk leesdagboek geworden van Kristine en het is leuk om over haar schouder mee te kijken. Niet alle boeken die in dit boek worden gesproken heb ik gelezen als kind, maar vele titels kende ik wel. Het is heerlijk om met Kristine terug te kijken naar Pitty’s kostschooljaren, naar Ellis en Thelma Bongers (Olijke tweeling) en Heidi. Ook Joop Terheul, Marijke, Irmgard en School-Idyllen komen voorbij.

Kristine kijkt ook kritisch terug. Ik vond het heel interessant hoe ze de vertalingen besprak van Enid Blyton’s kostschoolboeken. Zo spelen de meisjes lacrosse, maar in latere vertalingen werd het hockey. De kostschoolboeken hadden wat romantisch, het was een wereld ver van ons bed en terug in de tijd. Een matrone, een Mam’zelle en het lacrosse spel. Hoe magisch was het wel niet om deze meisjes een trimester lang te volgen op een school die meestal vrij geïsoleerd lag van de bewoonde wereld. Ook ik genoot van deze boeken vroeger!

Interessant vond ik het ook om te lezen over Afke’s tiental, een jeugdboek wat ik nog steeds ongelezen in mijn kast heb liggen. Door Kristine’s boek word ik enthousiaster om het toch eens op te pakken. Iets minder vond ik hoofdstukken over Top Naeff en Cissy van Marxveldt, deze boeken ken ik wel van naam, maar ik heb ze nooit gelezen en ze hebben mij nooit aangetrokken ook. Toch is het wel interessant om te lezen waar voor Kristine juist de magie lag bij deze boeken.

‘Meisjesboeken van weleer’ is een persoonlijk boek over de meisjesboeken die Kristine Groenhart graag las. Ze heeft haar liefde voor deze boeken goed op papier gekregen, maar daardoor blijft het boek ook vrij subjectief. Niets mis mee natuurlijk, want dat was volgens mij ook juist haar intentie. Tijdens haar leesherinneringen dwaalt Kristine ook af naar andere jeugdherinneringen, zoals vakanties en haar leeshoekje. Hierdoor is dit boek meer een leesdagboek geworden, inclusief Kristine’s huidige bevindingen van de meisjesboeken van weleer.

Als je deze meisjesboeken ook leuk vond, dan is het erg leuk om mee te lezen in dit boek. Het trok in ieder geval bij mij een blik herinneringen open!


2 reacties

 • 2 oktober, 2016 om 14:05
  Marloes zegt:

  Oh, dat klinkt hartstikke leuk. Veel van de boeken hierboven heb ik gelezen. Verschillende deeltjes uit de Pitty-serie staan ook nu nog bij me in de kast, als ik heel zielig ben mag ik ze lezen van mezelf. Ik vind ze nog steeds leuk!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marloes Beantwoorden

  • 2 oktober, 2016 om 15:26
   Leesdame zegt:

   Ik heb Pitty laatst ook weer gelezen, ik vind het ook nog steeds leuk. 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Meisjesboeken van weleer van Kristine Groenhart

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten