26 september 2016

Meisjesboeken van weleer van Kristine Groenhart

Pitty, Marjoleintje, Marijke en dolle en olijke tweelingen… Laat me raden, je weet over welke boeken dit gaat, toch? Inderdaad, meisjesboeken van vroeger! Boeken die nostalgie op roepen. Kristine Groenhart besloot haar herinneringen vast te leggen met dit leuke boek over meisjesboeken!

Kristine herlas haar favoriete meisjesboeken en deelt met ons haar leesherinneringen. Ze schrijft over haar jeugd, wanneer en waar ze deze boeken las en wat ze nu van deze boeken vindt. Een interessant kijkje in Kristine’s leesgeschiedenis dus.

Het boek is een persoonlijk leesdagboek geworden van Kristine en het is leuk om over haar schouder mee te kijken. Niet alle boeken die in dit boek worden gesproken heb ik gelezen als kind, maar vele titels kende ik wel. Het is heerlijk om met Kristine terug te kijken naar Pitty’s kostschooljaren, naar Ellis en Thelma Bongers (Olijke tweeling) en Heidi. Ook Joop Terheul, Marijke, Irmgard en School-Idyllen komen voorbij.

Kristine kijkt ook kritisch terug. Ik vond het heel interessant hoe ze de vertalingen besprak van Enid Blyton’s kostschoolboeken. Zo spelen de meisjes lacrosse, maar in latere vertalingen werd het hockey. De kostschoolboeken hadden wat romantisch, het was een wereld ver van ons bed en terug in de tijd. Een matrone, een Mam’zelle en het lacrosse spel. Hoe magisch was het wel niet om deze meisjes een trimester lang te volgen op een school die meestal vrij geïsoleerd lag van de bewoonde wereld. Ook ik genoot van deze boeken vroeger!

Interessant vond ik het ook om te lezen over Afke’s tiental, een jeugdboek wat ik nog steeds ongelezen in mijn kast heb liggen. Door Kristine’s boek word ik enthousiaster om het toch eens op te pakken. Iets minder vond ik hoofdstukken over Top Naeff en Cissy van Marxveldt, deze boeken ken ik wel van naam, maar ik heb ze nooit gelezen en ze hebben mij nooit aangetrokken ook. Toch is het wel interessant om te lezen waar voor Kristine juist de magie lag bij deze boeken.

‘Meisjesboeken van weleer’ is een persoonlijk boek over de meisjesboeken die Kristine Groenhart graag las. Ze heeft haar liefde voor deze boeken goed op papier gekregen, maar daardoor blijft het boek ook vrij subjectief. Niets mis mee natuurlijk, want dat was volgens mij ook juist haar intentie. Tijdens haar leesherinneringen dwaalt Kristine ook af naar andere jeugdherinneringen, zoals vakanties en haar leeshoekje. Hierdoor is dit boek meer een leesdagboek geworden, inclusief Kristine’s huidige bevindingen van de meisjesboeken van weleer.

Als je deze meisjesboeken ook leuk vond, dan is het erg leuk om mee te lezen in dit boek. Het trok in ieder geval bij mij een blik herinneringen open!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: