Ik zag Menno van Sandra Bernart

ik zag menno coverWelkom bij de blogtour rond ‘Ik zag Menno’ van Sandra Bernart, vandaag is het mijn beurt om over dit gave boek te bloggen. Laten we eens gaan kijken wat ik van dit boek vond. 🙂

Vincent gaat trouwen met Kim. Tijdens de voorbereidingen van hun huwelijk en de huwelijksreis stuit hij op een bijzondere foto in een reisgids. Hij meent zijn broer Menno te zien op een foto. Zijn doodgewaande broer zorgt ervoor dat Vincent al zijn zekerheden opzij schuift. Hij vertrekt naar Spanje, want hij is overtuigt dat hij daar zijn broer terug kan vinden.

Vincent leeft volgens berekeningen en zekerheden. In Spanje leert hij echter deze zaken los te laten als hij Rosana ontmoet. Rosana is een straatartieste en speelt een onzichtbaar mens op een bankje. Zij lijkt zorgeloos in het leven te staan en ze moedigt Vincent aan om ook zorgeloos te leven, want juist dan heeft hij grote kans dat hij Menno terugvindt.

Thuis wacht Kim op haar aanstaande, maar Vincent lijkt haar steeds meer te vergeten. Ook blikt hij terug naar het verleden, waarin hij de rol van Menno aannam in de correspondentie van Menno en zijn vakantieliefde Sara. Vincent denkt terug aan zijn juf, die hem zei dat zijn tekeningen nog te wit waren en dat hij er dan verplicht maar wat wolkjes en zon bij moest tekenen. Persoonlijk vond ik dat een mooie metafoor. Soms zijn we zelf al tevreden met weinig, met leegte, maar zijn het derde personen die dan aanmoedigen die leegte toch op te vullen, omdat hun dat graag zien.

Dat was ook in Vincents leven, hij genoot duidelijk van zijn zorgeloze leven in Spanje, maar derde personen (mensen thuis in Nederland) bemoeien zich met hoe Vincent moet leven en wat hij moet doen. Wat hij moet kopen voor zijn vader, dat hij op tijd thuis moet zijn voor Kim. Sommige punten zeker begrijpelijk, maar hoe meer er van Vincent verwacht wordt, hoe meer hij zich juist lijkt af te sluiten voor iedereen die thuis op hem wacht. Hij mist bewust zijn vlucht, de telefoon gaat uit en Vincent wisselt met Rosana de rol van onzichtbaar persoon af op het memorabele bankje.

Sandra Bernart verweeft leuke en interessante feitjes in haar verhaal. Dat je bij een toets bij twijfel het langste antwoord moet kiezen en dat mieren hun stappen tellen en daardoor nooit verdwalen. Sandra Bernart zorgde ervoor dat ik Vincent steeds beter begreep, al is het ook wat schandalig wat hij allemaal doet. Hij zet zijn huwelijk en al zijn zekerheden op het spel om Menno terug te vinden.

Het verhaal leest prettig en stemt tot veel nadenken. Vincent besluit bijvoorbeeld zijn vlucht te missen. Misschien heb je dat wel eens gedacht in een ander land… Dat je denkt, het is hier zo fijn, ik blijf gewoon op het strand zitten en laat het vliegtuig maar gaan. Ik ga niet meer terug. Natuurlijk doe je dat niet, maar Vincent doet het wel. Dat heeft natuurlijk gevolgen. Alles wat je doet kan het leven van iemand anders totaal veranderen. Vincent is voornamelijk egoïstisch bezig, maar ik begreep hem wel. In het verleden probeerde hij Menno te zijn in een briefwisseling, toen ik het boek uit had, dacht ik bij mezelf… je zocht niet alleen Menno, je zocht vooral jezelf. Of hij Menno terugvindt? Dat ga ik niet zeggen natuurlijk 😉

Het verhaal speelt zich af in Peñíscola, dat is een gemeente in de provincie Castellón aan de Costa del Azahar ten noorden van Valencia. Sandra Bernart schrijft heel beeldend over deze omgeving en bepaalde plekjes uit het verhaal en een aantal horeca gelegenheden bestaan dan ook in werkelijkheid. Het plaatsje bestaat uit vele smalle straatjes met (steile) trapjes.

‘Ik zag Menno’ staat op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016 en dit boek stond in de finale van Coffeecompany Bookaward 2015.


1 reactie

  • 22 september, 2016 om 20:51
    De Protagonisten zegt:

    Heel leuk dat het verhaal zich in Peniscola afspeelt. Daar ben ik in het voorjaar nog geweest 🙂

    Ikhartje(1) deze reactie

    De Protagonisten Beantwoorden

Reageer op: Ik zag Menno van Sandra Bernart

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten