27 april 2022

De wijsheid van de heks van Susan Smit

Twintig jaar na het verschijnen van haar debuut ‘Heks’ komt Susan Smit met een opvolger: ‘De wijsheid van de heks’.

Na twintig jaar reflecteert Susan Smit op haar eigen beleving van hekserij en deelt ze wijsheden uit deze oeroude natuurreligie. Ze belicht hierin haar eigen ontwikkeling, maar ook haar kijk op de wereld om haar heen en ze werpt een kritische blik op de geschiedenis en wat dit voor effect heeft op de moderne hekserij. Ze belicht onderwerpen als creativiteit, intuïtie, duurzaam leven en magie.

Uitgebreid en persoonlijk

‘De wijsheid van de heks’ is zeer uitgebreid en persoonlijk van vorm. Susan Smit deelt haar eigen beleving (Reclaiming traditie) en ervaringen, maar deelt ook algemene wijsheden en vertelt over de geschiedenis van hekserij. Die was niet fraai, duizenden vrouwen eindigden op de brandstapel. En daar hebben we in 2022 nog steeds last van. Nog steeds wordt er lacherig, of zelfs afkeurend gedaan over hekserij. Er zijn talloze vooroordelen, maar de meeste mensen hebben zich nooit echt verdiept in wat hekserij precies inhoudt.

Hekserij is niet zweverig, het is juist heel aards en iets natuurlijks. Als heks stem je jezelf af op de cyclus van de seizoenen en de maan, je werkt intuïtief en alles wat leeft heeft energie. Ik vond het prettig om te lezen dat Susan na twintig jaar de hekserij ook ‘eigen’ heeft gemaakt, maar in het begin ook alles volgens het boekje probeerde te doen. Hoe herkenbaar!

Luisteren naar je intuïtie

Veel mensen schrikken nogal van het onderwerp hekserij. Het boek van Susan Smit is niet het makkelijkste boek over dit onderwerp, maar het is wel een veelzijdig boek! Het behandelt veel aspecten.

Een heks luistert naar haar of zijn intuïtie, energieën zijn voelbaar. Je viert de seizoenen met de jaarfeesten en vaak is de maan een belangrijk aspect in het leven. Maar niet iedere heks doet dat. Hekserij is geen religie met regeltjes, voorwaardes en rangen. Dat is het mooie eraan, je kan het invullen naar je eigen inzicht en wat het best bij jou past.

Elke dag een hoofdstuk

‘De wijsheid van de heks’ vraagt veel concentratie, ik las daarom elke dag maar één hoofdstuk. Op die manier kon ik de inhoud daarna goed laten bezinken en ik werd niet meteen overspoeld met informatie. Susan Smit gebruikt soms heel veel woorden om iets uit te leggen, de hoofdstukken zijn lang en zeer uitgebreid en er wordt vaak teruggegrepen naar eerder werk en andere boeken.

Dit boek gaat heel diep en als Susan Smit dan ook nog over kwantumfysica begint, dan begon het bij mij ook wel eens te duizelen in mijn hoofd. Ik vraag me ook af of alles wel te vangen is met woorden… Sommige gevoelens en ervaringen zijn volgens mij niet echt vast te leggen in schrift, soms moet je iets ervaren, iets voelen, iets ‘doorleven’.

Vlagen van herkenbaarheid

Ik heb ook momenten gehad dat ik veel van mezelf herkende in dit boek. Niet alleen qua hekserij, maar ook qua gevoelens en omgaan met emoties. Susan Smit vertelt over haar onzekerheid, over haar relaties, over ‘anders’ durven zijn en over twijfels die je kunt voelen als het over duurzaam leven gaat. En vrij herkenbaar vond ik het om te lezen hoe intuïtie en je eigen emoties met elkaar kunnen botsen en zelfs elkaar voor de gek kunnen houden.

Fijn vond ik haar adviezen om op een makkelijke manier te kunnen aarden en hoe je op een gemakkelijke manier jezelf rustig kunt maken, waardoor je dus die ‘valse emoties’ uit kunt schakelen en kunt focussen op je intuïtie. Vooral het laatste hoofdstuk over lichtwezens en gidsen en licht sturen naar anderen heeft mij geraakt en geïnspireerd. ‘De wijsheid van de heks’ is geen gemakkelijk boek, het is echter wel een waardevol boek en zeker een aanrader voor geïnteresseerden in dit onderwerp! En hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer het mij raakte!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: