1 mei 2022

Het zolderkamertje aan de Bloemgracht van Mia Zomerdijk

Onder het pseudoniem Mia Zomerdijk schreef auteur Iris Boter de feelgood-roman ‘Het zolderkamertje aan de Bloemgracht’.

Cilla woont samen haar vriend Nick op een zolderkamertje. Het leven komt zoals het komt, ze werken liever niet teveel en hebben weinig nodig, maar dan staat de deurwaarder op de stoep met de mededeling dat ze een enorme schuld hebben. Cilla is net haar baan kwijt en Nick bezorgt pizza’s. Dan ziet Cilla dat er een nieuw tv-programma is, een realityshow waar mensen geholpen worden om hun problemen op te lossen.

Een leuk plan, in theorie

Impulsief besluit Cilla om samen met Nick mee te doen met Herstart, een realityshow die koppels helpt met oplossingen en zelfs de kans biedt om 100.000 euro te winnen in de finale. Dit lijkt voor Cilla de ideale oplossing: schulden afbetaald, een extraatje verdienen en Nick krijgt eindelijk de kans om door te breken met zijn muziek. Er is alleen één addertje onder het gras, voor het programma moeten ze echt aan kunnen tonen dat ze problemen hebben. Dus liegen Cilla en Nick er lustig op los. Ze kunnen elkaar op tv niet uitstaan en Cilla heeft trauma’s opgelopen van haar jeugd.

Ze komen al snel in de mallemolen van het programma terecht, waar alles lekker aangedikt wordt en beelden worden geknipt en geplakt. Hoewel dit plan theoretisch geweldig leek, valt het in de praktijk vies tegen en lijken de leugentjes op tv nadien waarheid te worden…

Bij vlagen voelde ik ergernis

Hoewel het boek zeer lekker wegleest, heb ik me ook bij vlagen niet goed gevoeld bij wat ik las. Ik vond Cilla en Nick niet echt leuke mensen. Voornamelijk aan Cilla heb ik me af en toe groen en geel geërgerd. Haar laksheid, haar naïeve struisvogelgedrag en alle leugens die ze met gemak rondstrooit zijn geen sympathieke karaktertrekken.

Technisch zit het boek wel goed in elkaar, feilloos veranderde de toon in het verhaal. Nick en Cilla oogsten wat ze gezaaid hebben en dan lijkt er geen weg meer terug te zijn. Ook zitten er in de tweede helft wat bijzondere wendingen in het verhaal en lijkt Cilla ook eindelijk haar verstand terug te krijgen. Daarnaast is het leuk om mee te kijken achter de schermen bij een reality-programma. Een manipulatief en oppervlakkig wereldje waarbij voornamelijk wordt gedacht aan de kijkcijfers en de winst.