5 mei 2022

Het grachtenhuis van Rachel van Charante

‘Het grachtenhuis’ is het tweede boek van Rachel van Charante en wederom is de Tweede Wereldoorlog het thema.

Het is 1942. Heleen woont na de dood van haar echtgenoot weer bij haar ouders op de boerderij in Lochem. Ze wil niets liever dan terug naar Amsterdam! Niet lang daarna kan ze een betrekking krijgen als secretaresse bij een advocatenkantoor. Maar al gauw komt ze erachter dat haar werkgever in dienst is van het Duitse Rijk. Heleen twijfelt over haar situatie, maar ze bedenkt ook dat ze op deze plek misschien haar Joodse vriendin kan helpen.

Amsterdam in de jaren ’40

De sfeer van Amsterdam in de jaren ’40 is bijzonder goed gevangen in dit boek! Zodra Heleen de tram uitstapt voel je die echte Amsterdamse vibe. Een trilling, de stad ademt en je voelt net als Heleen de opwinding. Maar het zijn ook roerige tijden. De Tweede Wereldoorlog is aan de gang en werkelijk niemand is echt te vertrouwen. Hoe hou je jezelf dan staande en hoe weet je of de keuzes die je maakt, de juiste keuzes zijn? Uiteindelijk raakt Heleen betrokken bij het verzet. Maar daarmee zet ze ook haar eigen leven en dat van haar geliefden op het spel.

In het heden leeft Joyce. Zij heeft net te horen gekregen dat haar moeder Alzheimer heeft. Een schokkende mededeling. Als Joyce op de zolder van haar ouders rondkijkt vindt ze informatie over haar grootvader. Maar als ze beneden komt, willen haar ouders daar liever niks over kwijt. Hij werd “het monster van Amsterdam” genoemd. Joyce gaat op onderzoek uit, want kloppen die verhalen wel?

Kat- en muisspel

Deze historische oorlogsroman heeft ook thriller-elementen. Zeker in de tweede helft is ‘Het grachtenhuis’ nagelbijtend spannend! Ik kroop zo vaak ik kon met mijn e-reader op de bank omdat ik benieuwd was hoe het verder zou gaan met Heleen. Ook ga je -net als Heleen- enorm twijfelen over de andere personages in dit boek. Uiteindelijk wordt het verhaal ook een soort kat- en muisspel.

In het heden gaat de verhaallijn voornamelijk over de zoektocht van Joyce. Joyce is een echte zoeker en doorzetter! Ze voelt aan dat de informatie die ze zoekt over haar grootvader belangrijk is en ze vindt uiteindelijk verrassende antwoorden.

Meeslepend en spannend

Rachel van Charante weet alles heel beeldend te vertellen, met veel details voor de locaties. Je herkent na een paar zinnen al meteen de vele bekende plekken uit Amsterdam. Het verhaal leefde daardoor voor mij echt! Ook de verhaallijn van Joyce vond ik boeiend! ‘Het grachtenhuis’ is een meeslepende en spannende oorlogsroman! Ik ben nu ook erg benieuwd naar het debuut van Rachel van Charante: ‘Het schuilhuis’.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: