19 augustus 2013

De wilden van Marion Pauw

de wilden cover

Al heel lang wou ik de roman De wilden lezen van Marion Pauw, dat boek met die opvallende gele kaft… Tegenwoordig schrijven de Anthos dames namelijk ook af en toe romans en Marion Pauw heeft dit met De wilden ook gedaan. En De wilden was een erg leuk boek om te lezen!

Nani heeft een cateringbedrijfje. Is getrouwd en heeft twee kinderen. Op een dag komt haar man erachter dat ze vreemdgaat. En dat is einde huwelijk wat hem betreft. Nani besluit alleen op vakantie te gaan. En verdwaalt dan tijdens een tocht in de jungle van Panama.

Nani overleeft de eerste dagen in de jungle, maar wordt toch ook wel wat paniekerig en als ze de hoop bijna opgeeft komt ze een man tegen. Gebrekkig begrijpen ze elkaar en hij neemt haar meteen mee naar een authentieke indianenstam die nog steeds leeft volgens oude gebruiken in de jungle. Nani wordt door iedereen Turista genoemd… Ze willen dat de Turista een school voor hun regelt en omdat ze alle hoop op Nani hebben gevestigd wordt ze met open armen ontvangen en verzorgt!

Terug in de bewoonde wereld wil Nani naar huis, maar op steun van thuis hoeft ze niet te rekenen. Ze besluit zich te gaan bemoeien met die school voor de indianenstam en reist weer terug naar de jungle. Met een tas vol muesli-repen en andere westerse gemakspulletjes leert ze daar zichzelf goed kennen.

Het is vermakelijk en interessant om te lezen hoe Nani, een moderne stadse vrouw, moet zien te overleven in de jungle. Maar ook de levenslessen die ze krijgt van de vrouwen uit deze stam zijn boeiend en geven stof tot nadenken. Het contrast met onze leefgewoonte is namelijk enorm! Dit is mooi verweven met de verhaallijn rondom Nani. Hoe ze haar plek weet te winnen, maar ook haar strubbelingen met de sjamaan. De enige Engels sprekende van de indianenstam.

Marion schrijft vlot, boeiend en vermakelijk. Er is geen spanning zoals we van haar andere boeken gewend zijn, maar je wilt wel graag doorlezen om te weten hoe het afloopt met Nani en de bouw van de school. Het einde van het boek was wat kort vond ik. Na een paar dagen lezen had ik gehoopt op een leuker en uitgebreider einde, maar ja, je kan niet alles hebben… De wilden is hoe dan ook een aanrader!

5 reacties

 • 20 augustus, 2013 om 08:03
  Diana zegt:

  Ik zal er toch maar eens in beginnen ,ik lees liever thriller maar de recensies van de wilden zijn erg goed.


 • 20 augustus, 2013 om 09:26
  Mieke Schepens zegt:

  Ik vind het heel fijn, zo nu en dan een ander genre te lezen. Zelfs wanneer het als een roman omschreven wordt, kun je toch best genieten. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar ben nu wel nieuwsgierig geworden.


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 20 augustus, 2013 om 13:01
  Inge zegt:

  Ik hou niet van echte thrillers, maar spanning in een boek kan ik zeker waarderen. Misschien moet ik dit boek een kans geven!


 • 20 augustus, 2013 om 22:36
  theonlymrsJo zegt:

  Boek binnenkort maar eens reserveren bij mijn plaatselijke bibliotheek. Bedankt weer voor het delen van je leeservaring.


  theonlymrsJo
  Beantwoorden

 • 21 augustus, 2013 om 14:52
  Limoentje zegt:

  Mmm… Had het al een paar keer voorbij zien komen, maar ook nu kan het me nog niet ‘grijpen’.


  Limoentje
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: