Delete van Juultje van den Nieuwenhof

delete coverDe YA-thriller Delete las makkelijk weg. Ik haalde dus met gemak ‘een boek per dag’… Het boek was lekker leesbaar, maar ook bij vlagen ongeloofwaardig.

In Delete gaat het over lerares Julia. Ze is hip, modieus en geeft Nederlands aan één van de moeilijkste groepen van de school. Met haar houding weet ze deze klas voor zich te winnen. Maar op één dag doet ze iets wat verkeerd valt bij haar leerlingen. Ze verraadt Mauro en die zint op wraak. Hij krijgt de gehele klas achter zich staan. Met behulp van Peter hacken ze haar accounts.

Het begint met simpele pesterijtjes om hun lerares op het verkeerde been te zetten. Maar de klas gaat steeds een stapje verder en Julia zelf staat voor een raadsel.

Het verhaal is op zich een leuk concept, maar er zitten ook wat rafelige randjes aan het verhaal. Bijvoorbeeld oppervlakkige personages: badguy Mauro, nerd Peter etc. En daarbij vond ik dat de gebeurtenissen in het boek vrij klakkeloos werden aangenomen. Julia’s accounts lijken een eigen leven te leiden. Wat ze opschrijft, verdwijnt even later spoorloos. Niemand wil Julia geloven.

Wat me stoorde was dat niemand op het idee kwam dat je bij Facebook heel simpel kunt (laten) checken of iemand anders op je account heeft ingelogd en op welke tijden dat was. Zelfs de politie die later in het verhaal op de proppen komt neemt het hele voorval klakkeloos aan zonder deze controles. Alles wat je op internet doet valt namelijk te achterhalen. IP-adressen en tijdstippen bijvoorbeeld. Dat vond ik een zwak punt in het boek.

Maar goed, het boek leest zoals gezegd lekker weg. Erg leuk voor een middagje in de zon, of tijdens een lange autorit. Voor de YA-doelgroep zal dit boek lekker leesbaar zijn. Met genoeg spanning en een spectaculair einde maar voor volwassenen mist het verhaal net wat meer diepgang en geloofwaardigheid.


1 reactie

  • 10 augustus, 2013 om 13:48
    boekblogger zegt:

    Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb het boek ook gelezen (en gerecenseerd) en ik vond het wel aardig, maar niet geheel geloofwaardig. Bepaalde dingen weer wel, trouwens, bijvoorbeeld hoe de tieners met elkaar omgingen en hoe de leraren met ze praatten.

    Ikhartje(0) deze reactie

    boekblogger Beantwoorden

Reageer op: Delete van Juultje van den Nieuwenhof

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten