6 augustus 2013

Paaseitjes zoeken in het AMC van Anne Tel

paaseitjes zoeken in het amc cover

Tijdens de Leesmarathon kreeg ik het boek Paaseitjes zoeken in het AMC aangeboden. Vaag herkende ik de titel en even later wist ik al waarvan. De schrijfster Anne Tel stond een keer met een interview in Flair en toen had ik er al een keer over gelezen. Anne vroeg me of ik haar boek wou lezen tijdens de Leesmarathon en dat wou ik graag doen! En vandaag deel ik de leeservaring met jullie.

Anne Tel heeft maar één droom: moeder worden. Met een opdringerige Argentijn om zich heen en de prille liefde van Frank besluit ze eerst nog een reis door Azië te maken.

Frank reist haar achterna en na de reis wonen ze al snel samen. Nadat ze 30 is geworden besluit Anne te stoppen met de pil. Ze wil graag samen met Frank een kindje. Na maanden is Anne nog steeds niet zwanger. Ze laat het vallen bij de huisarts en niet veel later stapt ze met Frank in de ziekenhuismolen. Het wordt een tijd van onzekerheid, hoop, afwachten en teleurstellingen. De weg is lang, maar Anne geeft niet op.

Paaseitjes zoeken in het AMC is een ontroerend en waargebeurd verhaal. En ik heb bewondering voor de kracht van Anne. Met een drukke baan rent ze heen en weer naar het ziekenhuis voor behandelingen. En na een behandeling begint het wachten… het wachten op goed nieuws, maar vaak incasseert ze teleurstelling na teleurstelling. Iedereen om haar heen lijkt makkelijk zwanger te worden en zij niet. Om afleiding te zoeken gaat ze vaak met Frank op reis. En besluiten ze samen ook te trouwen! Mooie en liefdevolle momenten worden afgewisseld met de ziekenhuis-verhalen. De vaak klinische en onpersoonlijke aanpak waar Anne steeds mee te maken krijgt. Elke keer een andere dokter die intiem met je bezig is en het blijven hopen op die ene wens: het krijgen van een kindje.

De stijl van Anne is vlot en simpel, hierdoor raak je sneller betrokken bij het verhaal. Tijdens het lezen vroeg ik me af waarom alles maar tegen bleef zitten. De duidelijke spanning die Anne met zich meedraagt in het dagelijkse leven kruipt dan ook tussen de regels door. En ook heb ik af en toe kritisch gedacht, dan dacht ik: Anne, misschien focus je jezelf teveel. Maar aan de andere kant: ik kan mij er ook totaal geen voorstelling van maken wat er door je heengaat. Nu ik het boek uit heb kan ik haar wel beter begrijpen.

Ik denk dat Paaseitjes zoeken in het AMC voor een bepaalde doelgroep een herkenbaar boek zal zijn! Zelf zit ik niet in deze situatie, maar ook dan is het een bijzonder en intiem verhaal!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: