Het gym van Karin Amatmoekrim

het gymAl lang lag dit boek op mijn ntl-stapel: Het gym van Karin Amatmoekrim. Moeilijke achternaam hé… Ja ik moest het even checken of ik het goed gespeld had. Maar goed, dit boek was erg interessant en boeiend! Ik las het in één dag uit voor de Leesmarathon.

In Het gym volgen we Sandra. Zij is een Surinaams meisje en woont in een achterbuurt. Ze woont daar in een flatje met haar moeder en ‘het zusje’. Het zusje heeft in het boek geen naam. Haar vader ziet ze maar sporadisch. Ze moeten noodgedwongen zuinig leven. Sandra mag als enige van de klas naar het gymnasium.

Over de moeilijke vakken maakt Sandra zich het minst druk. De meeste spanning geeft toch het feit dat ze als enige uit een achterbuurt op het gym zit. Ze probeert zich zo goed mogelijk aan te passen, maar bepaalde confrontaties blijven niet uit de weg.

Het gym is boeiend! Sandra zit in de brugklas, ze kan goed meekomen met de lessen. En vind al snel een paar vriendinnen. Sandra schaamt zich voor haar afkomst en de wijk waarin ze woont. De obscene teksten die overal op de muren staan met graffiti en de armoede van buurtbewoners. Haar klasgenoten confronteren haar vaak indirect of juist wel direct met haar afkomst. Sandra wil het liefste naar de school waar haar oude klasgenoten ook naartoe zijn gegaan. Maar haar moeder houdt voet bij stuk: haar dochter blijft op het gym.

Het verhaal geeft een interessant inkijk in het leven in een achterstandswijk. En hoe werkt dat als iemand uit zo’n wijk op het gymnasium komt. Welke vooroordelen spelen mee en moet je jezelf harder bewijzen? Sommige delen van het boek vond ik dan weer oppervlakkig geschreven, zoals de stukjes over ‘het zusje’…
Maar andere delen waren zo beeldend omschreven dat ik het voor me zag. Zoals een passage waarin de moeder van een vriendin Sandra naar huis wil brengen en Sandra zich kapot schaamt voor de week waarin ze woont. Vooral als het broertje van haar vriendin nieuwsgierig alle obscene teksten leest.


7 reacties

 • 5 augustus, 2013 om 18:11
  Lalage zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens, vond dit ook een goed boek en het leest als een trein.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalage Beantwoorden

 • 5 augustus, 2013 om 19:27
  Tessa zegt:

  Deze lijkt me erg leuk! Tot nu toe ken ik haar alleen van de korte verhalen die ze voor Glamour schrijft dus ik ben erg benieuwd!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Tessa Beantwoorden

 • 6 augustus, 2013 om 10:11
  Inge zegt:

  Binnenkort verschijnt ‘De man van veel’ van deze schrijfster, volgens mij een heel ander soort boek, ik ben daar heel benieuwd naar.
  ‘Het gym’ zou ik ook willen lezen, dank voor je recensie.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 7 augustus, 2013 om 11:55
  Mieke Schepens zegt:

  Ik ken haar nog helemaal niet. Dank voor deze recensie !

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 9 augustus, 2013 om 17:52
  Joany de Vries zegt:

  Lijkt me een erg interessant boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joany de Vries Beantwoorden

 • 3 april, 2014 om 11:01
  Elsemarijn zegt:

  Waarom heeft het zusje geen naam ?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Elsemarijn Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:24
   Leesdame zegt:

   Dat vroeg ik mij ook af, want het is een goede vraag die je stelt. In het boek krijgt het zusje geen naam toegewezen. Het zusje was een halfzusje van Sandra.
   Je zou deze vraag eens aan de auteur zelf kunnen voorleggen… ☺

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Het gym van Karin Amatmoekrim

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten