26 juli 2013

Romantische jaren van Paul Ingendaay

de romantische jaren cover

Romantische jaren is geen suikerzoet romannetje. Totaal niet. Het boek is vrij literair en soms hard werken voor mij als lezer.

Het verhaal gaat over Marko.  Marko werkt als verzekeringsagent, maar heeft letterkunde gestudeerd en dat nooit afgemaakt. En ook al lijkt hij vol te zitten van zijn verzekeringswerk, toch voel je zijn verlangen naar die studie die hij nooit afgemaakt heeft.

Qua liefdesleven gaat het niet over rozen. Hij denkt er graag over na en ziet overal metaforen in, maar in de praktijk valt het hem niet mee. De een is getrouwd, de ander lijkt weer te mooi om waar te zijn en dan is er ook nog een knappe cliënte. Ondertussen zijn er genoeg issues wat betreft zijn eigen familie.

Marko zit de eerste 150 pagina’s nogal vol van zijn verzekeringswerk. Ik weet er nu ook alles van en ik weet nu waar ik wel en niet in moet trappen als er een verzekeringsagent tegenover me zou zitten… Toch had ik bij Marko op een gegeven moment het gevoel dat hij veel liever die letterkunde had afgemaakt.  Als hij daarop terugkijkt en erover vertelt, dan is dat voor mij als lezer heerlijk om te lezen. En ik voelde ook duidelijk zijn liefde voor de literaire wereld.

Het verhaal is kabbelend en zeer gedetailleerd. Marko is een veelzijdig karakter, soms gaat het over zijn verleden en dan weer over nu. Ook hoe hij denkt over zijn werk als verzekeringsagent is op zich wel boeiend om te lezen, maar na tig pagina’s was ik dat wel zat en dacht ik: kom eens met iets nieuws. Het verhaal is vrij literair en als lezer wordt je aan het werk gezet. Is dat erg? Nee, totaal niet… Op zijn tijd ook best fijn om zo’n boek te lezen.

Na afloop van Romantische jaren ben ik blij dat ik dit boek mocht lezen. Maar ben ik ook blij dat ik er doorheen ben. Marko is een apart personage… Ik zou niet met hem getrouwd willen zijn. Ook al heeft hij mij genoeg romantische stof tot nadenken gegeven! Een aanrader voor de intellectuele romanticus 😉

4 reacties

 • 27 juli, 2013 om 06:54
  westmus zegt:

  Mooi gezegd weer. Ik denk niet dat ik het boek spontaan zou lezen. Spreekt mij niet echt aan. Ik lees wel graag literaire boeken en die vergen inderdaad heel wat energie van de lezer. Ben blij dat ik jouw mening over het boek kan lezen.


  westmus
  Beantwoorden

 • 27 juli, 2013 om 08:16
  boekblogger zegt:

  Mooie recensie. Ik denk dat ik niet het geduld zou hebben om dit boek te lezen. Iets meer leren over verzekeringen kan best leuk zijn – alles is leuk om te weten als het interessant gebracht wordt (zo weet ik vanalles over het begrafeniswezen door een roman zonder dat het me stooorde). Maar ik lees liever wat sneller en makkelijker. Dit klinkt een beetje als een opgave.


  boekblogger
  Beantwoorden

 • 27 juli, 2013 om 09:45
  Mieke Schepens zegt:

  Mooie recensie.Er zijn een heleboel literaire werken, waar je zo doorheen fietst, maar deze is dus een hele zware, begrijp ik uit bovenstaande. Ik ben daar toch wel benieuwd naar, maar deze zal dan op een stapel komen om nog ooit te lezen. Dank je voor het delen van je mening ! Hier kan ik wat mee.


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 27 juli, 2013 om 21:44
  Leesdame zegt:

  Klopt… ik heb wel eens gelezen over een tandartsenpraktijk, logopediste, idd ook het begrafeniswezen.. een gynaecologe-praktijk etc. En als het boeiend wordt vertelt, dan is het erg interessant om een kijkje in die wereld te krijgen.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: