Romantische jaren van Paul Ingendaay

romantische jaren coverRomantische jaren is geen suikerzoet romannetje. Totaal niet. Het boek is vrij literair en soms hard werken voor mij als lezer.

Het verhaal gaat over Marko.  Marko werkt als verzekeringsagent, maar heeft letterkunde gestudeerd en dat nooit afgemaakt. En ook al lijkt hij vol te zitten van zijn verzekeringswerk, toch voel je zijn verlangen naar die studie die hij nooit afgemaakt heeft.

Qua liefdesleven gaat het niet over rozen. Hij denkt er graag over na en ziet overal metaforen in, maar in de praktijk valt het hem niet mee.

De een is getrouwd, de ander lijkt weer te mooi om waar te zijn en dan is er ook nog een knappe cliënte. Ondertussen zijn er genoeg issues wat betreft zijn eigen familie.

Marko zit de eerste 150 pagina’s nogal vol van zijn verzekeringswerk. Ik weet er nu ook alles van en ik weet nu waar ik wel en niet in moet trappen als er een verzekeringsagent tegenover me zou zitten… Toch had ik bij Marko op een gegeven moment het gevoel dat hij veel liever die letterkunde had afgemaakt.  Als hij daarop terugkijkt en erover vertelt, dan is dat voor mij als lezer heerlijk om te lezen. En ik voelde ook duidelijk zijn liefde voor de literaire wereld.

Het verhaal is kabbelend en zeer gedetailleerd. Marko is een veelzijdig karakter, soms gaat het over zijn verleden en dan weer over nu. Ook hoe hij denkt over zijn werk als verzekeringsagent is op zich wel boeiend om te lezen, maar na tig pagina’s was ik dat wel zat en dacht ik: kom eens met iets nieuws. Het verhaal is vrij literair en als lezer wordt je aan het werk gezet. Is dat erg? Nee, totaal niet… Op zijn tijd ook best fijn om zo’n boek te lezen.

Na afloop van Romantische jaren ben ik blij dat ik dit boek mocht lezen. Maar ben ik ook blij dat ik er doorheen ben. Marko is een apart personage… Ik zou niet met hem getrouwd willen zijn. Ook al heeft hij mij genoeg romantische stof tot nadenken gegeven! Een aanrader voor de intellectuele romanticus 😉


4 reacties

 • 27 juli, 2013 om 06:54
  westmus zegt:

  Mooi gezegd weer. Ik denk niet dat ik het boek spontaan zou lezen. Spreekt mij niet echt aan. Ik lees wel graag literaire boeken en die vergen inderdaad heel wat energie van de lezer. Ben blij dat ik jouw mening over het boek kan lezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 27 juli, 2013 om 08:16
  boekblogger zegt:

  Mooie recensie. Ik denk dat ik niet het geduld zou hebben om dit boek te lezen. Iets meer leren over verzekeringen kan best leuk zijn – alles is leuk om te weten als het interessant gebracht wordt (zo weet ik vanalles over het begrafeniswezen door een roman zonder dat het me stooorde). Maar ik lees liever wat sneller en makkelijker. Dit klinkt een beetje als een opgave.

  Ikhartje(0) deze reactie

  boekblogger Beantwoorden

 • 27 juli, 2013 om 09:45
  Mieke Schepens zegt:

  Mooie recensie.Er zijn een heleboel literaire werken, waar je zo doorheen fietst, maar deze is dus een hele zware, begrijp ik uit bovenstaande. Ik ben daar toch wel benieuwd naar, maar deze zal dan op een stapel komen om nog ooit te lezen. Dank je voor het delen van je mening ! Hier kan ik wat mee.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 27 juli, 2013 om 21:44
  Leesdame zegt:

  Klopt… ik heb wel eens gelezen over een tandartsenpraktijk, logopediste, idd ook het begrafeniswezen.. een gynaecologe-praktijk etc. En als het boeiend wordt vertelt, dan is het erg interessant om een kijkje in die wereld te krijgen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Romantische jaren van Paul Ingendaay

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten