22 augustus 2013

Hoe overleef ik de crisis van Kath Kelly

hoe overleef ik de crisis cover

Ik heb even tussendoor het boek gelezen van Kath Kelly. Letterlijk, want daarnaast las ik ook nog een boek op de e-reader. Dit luchtige boek is dan ook prima tussendoor-boek.

Hoe overleef ik de crisis is de titel. Voorheen was de titel: Leven voor een habbekrats en er was ook nog een herdruk met de titel: Leven van 1 euro per dag. Persoonlijk vind ik de eerste titel eigenlijk het leukste klinken! De keuze voor deze nieuwe titel en deze kaft snap ik niet echt. Want er schuilt juist een chicklit-achtig waargebeurd verhaal achter en op deze manier komt dit niet echt naar voor.

Echt aantrekkelijk ziet dit boek er niet uit! Het lijkt een oersaai boek over consuminderen in de crisistijd. Zo’n boekje van de Nibud. Het geluk zit ‘m erin dat ik de schrijfster van naam kende en toen ik de achterflap las wist ik dat dit het “habbekrats-boek” bleek te zijn. De keuze voor deze nieuwe titel en deze kaft snap ik dan ook niet echt.

Kath heeft geld nodig voor een cadeau. Haar broer gaat trouwen en ze heeft nauwelijks een cent te makken. Dus besluit ze een jaar lang voor één pond per dag te leven. Haar huur niet meegerekend. Ze woont bij een hospita en bij die huur zit ook gas-water-licht inbegrepen. Alle andere uitgaven vallen onder de “1 pond per dag regeling”. Ze mag geld opsparen om aan het eind van de week bijvoorbeeld iets van 4 pond te kunnen kopen. Maar andersom mag ze weer niet: voorschieten. Ook heeft ze zichzelf de regel opgelegd dat ze geen geld mag aannemen en vrienden voor haar ook geen eten of drinken mogen betalen.

Kath komt erachter dat je heel veel lol kunt hebben voor nop. Ze bezoekt lezingen en snoept daar van de gratis hapjes. Ze meldt zich aan voor elk proefmonster wat je maar kunt ontvangen en maakt daar goodiebags van zodat ze toch haar vrienden een kerstcadeau kan geven. Tijdschriften en boeken leest ze in de boekhandel zelf en internet gebruikt ze gratis in de bibliotheek. Haar boodschappen doet ze aan het eind van de dag en dan schraapt ze producten bij elkaar die bijna over de houdbaarheid zijn. En ze krijgt het zelfs voor elkaar om op vakantie te gaan.

Het boek is nogal te ver door vertaald. Ik weet niet hoe ik dat anders moet omschrijven, maar de vertaalster heeft van elke pond een euro gemaakt. En zelfs Euroshopper van Albert Heijn kwam voorbij in dit boek… Geen idee of ze dat daar inderdaad hebben. Deze vertaling vond ik niet echt realistisch lezen, want leven voor 1 pond is wat anders dan leven met 1 euro.

Ik vraag me ook af of dit in Nederland zou lukken. Achter in het boek staat een heel hoofdstuk vol met allerlei tips om ook zo goedkoop mogelijk te leven. Toegegeven, Kath Kelly heeft met haar boek en haar jaar bewezen dat het in principe mogelijk is. Maar naar mijn mening is Kath Kelly ook wel een geluksvogel. Tijdens het lezen vroeg ik me bijvoorbeeld af waarom Kath nooit schreef over facturen van de verzekeringen, belasting of andere instanties die bij ons wel regelmatig in de brievenbus vallen. Ik neem aan dat het niet allemaal onder de huur valt bij de hospita. Terwijl ze het gehele boek beweert dat ze buiten de huur om alles doet voor 1 euro per dag!

Voor de lol keek ik rond in de stad of het mogelijk was om met 1 euro rond te komen. In deze dure tijden vrijwel onmogelijk. Wat het boek mij in ieder geval geleerd heeft is dat er wel heel veel gratis dingen wordt aangeboden, maar dat je niet altijd door hebt. Soms loont het om even net wat langer door te zoeken. Maar goed, brood en beleg is niet gratis en komt wel elke dag voorbij in je leven.

Op zich een aanrader, op wat kanttekeningen na qua vertaling en vormgeving. Maar als je daar doorheen kijkt lees je een amusant, boeiend en leerzaam verhaal!