26 november 2021

De zonde waard van Simone van der Vlugt

‘De zonde waard’ is weer een thriller van Simone van der Vlugt. Ik was benieuwd. Het boek begon in ieder geval als een speer.

Ella vindt een meisje vastgebonden op de achterbank van een auto. Ze twijfelt niet, neemt het meisje mee en gaat er vandoor. Het meisje is Demi Hulshof, vijf jaar oud en dochter van Jehova’s. Ella besluit Demi naar een vakantiehuisje in Frankrijk te brengen, maar de ontvoerders zitten haar op de hielen…

Razendsnel

De recherche is druk bezig met de ontvoering, ze doen onderzoek naar Demi’s thuissituatie. Je krijgt een inkijkje in het leven van Jehova getuigen. De ontvoerders zijn rauw en meedogenloos. Een van hen is pyromaan en geniet van vernietigende vlammen en kringelende rook. Ella rijdt in rap tempo richting Frankrijk. Ze probeert Demi gerust te stellen. Ondertussen heeft de recherche Ella ook ontdekt. Want, waarom zou zij een ontvoerd kind meenemen?

De eerste helft van ‘De zonde waard’ leest razendsnel. De hoofdstukken zijn kort en bondig. Dezelfde “hyperachtige” schrijfstijl van ‘De doorbraak’. Steeds komt er in het verhaal ook een verrassing om de hoek kijken, waardoor hetgeen wat je vermoedde niet meer klopte.

De ietwat moeizame tweede helft

En dan trapt de schrijfster op de rem. Ineens stagneert de spanning voor mijn gevoel en vooral ook de logica. Er wordt gelogen, er zijn dubbele agenda’s en er komen bizarre wendingen om het hoekje kijken. Ik snap de intentie van de auteur, maar de uitwerking is -naar mijn gevoel- niet geheel geslaagd. Hoewel de puzzel op het eind op zich wel klopt, lijkt het alsof de stukjes niet helemaal goed in elkaar passen.

Simone van der Vlugt vertelde laatst in een interview dat ze liever historische romans schrijft. Dat kan ik begrijpen. Daar zit meer rust in en meer tijd voor verdieping. Ik lees haar historische romans dan ook graag! De thrillers lezen lekker, dat zeker, maar het hoofdthema uit ‘De zonde waard’ zou misschien beter passen in een (spannende) roman, dan in een hypersnelle thriller.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: