21 november 2021

Gretel and Hansel

Ik las over deze film wat negatieve reacties op een filmsite en hoe negatiever de mensen daar zijn, des te meer trekt een film mij aan…

Gretel and Hansel is een horrorfilm en gebaseerd op Hans en Grietje. Alleen is deze versie iets anders. Dan zie je al aan de titel. Gretel staat voorop en in het verhaal is zij de oudste en heeft ze de leidende rol. De heks met het huisje vol overvloedig eten is er ook. Deze heks draagt -wat mij betreft dan- de gehele film

Het wordt bijna gezellig…

De pest heerst, er is hongersnood en Gretel en Hansel moeten hun huis verlaten. Ze dwalen door het bos. Gretel is zeer zorgzaam en beschermend naar de kleine Hansel toe. Ze krijgen een nacht onderdak en filosofisch advies van een jager. Hij wijst ze de goede kant op, maar je raadt het al: ze komen toch ergens anders terecht.

Het huisje van Holda lijkt een rots in de branding. Er is overvloedig veel eten, Holda komt heel zorgzaam en moederlijk over en biedt de kinderen onderdak. Hansel ziet dat wel zitten. Gretel is sceptisch. Toch blijven ze. Hansel mag het bos in met een klein bijltje om te hakken en hij is dolblij! Holda leert Gretel dingen over magie en over kruiden en drankjes. Daarnaast geeft ze vaak filosofische antwoorden op de vragen die haar worden gesteld.

Niets is wat het lijkt

We kennen het sprookje allemaal en iedereen weet dondersgoed dat Holda (de heks dus) een dubbele agenda heeft. Het huis van Holda is verrassend modern voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Gretel heeft enge dromen, Holda weet dat en Gretel voelt dat er wat schuilt achter Holda’s vriendelijke gezicht. Ze lijken nogal aan elkaar gewaagd, wat een extra dimensie aan het verhaal geeft.

Daar zit de echte spanning dan ook in. Het gevoel dat er iets niet klopt. De dromen van Gretel zijn hier een voorbode van. Je weet wat er gaat gebeuren met Hansel vroeg of laat. Je weet dat Holda de boze heks uit het sprookje is en niet de zorgzame pleegmoeder waar Gretel en Hansel behoefte aan hebben. Dat vond ik juist heel creepy aan deze film.

Heel donker

Holda vertelt ook haar verhaal. Ze vertelt waarom ze zo is geworden, wat ze heeft meegemaakt en waarom ze daar woont. Dit vond ik heel bijzonder, omdat in vrijwel alle varianten van dit sprookje de heks eendimensionaal wordt weggezet en hier niet. Het beeld is overigens erg donker of schemerig op je scherm, soms moest ik echt goed kijken wat ik zag. Dat is ergens logisch aangezien veel ’s nachts afspeelt en dat duistere geeft nou net die spannende sfeer natuurlijk.

Het eind vond ik trouwens erg verrassend en heel anders dan zoals we het sprookje kennen.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: