23 april 2013

De zwarte spiegel van Robert Thomson

de zwarte spiegel cover

Op de kaft staat dat het een roman is. Maar in mijn ogen veranderde deze roman in een venijnige thriller.

Frank Beumer is al op leeftijd, hij is getrouwd met de jongere Sarah en is vader van Buffy. Frank lijkt een normale man met een normale leven, maar vanbinnen vreet hij zich helemaal op. Hij voelt zich door niemand serieus genomen en zijn verleden maalt nog elke dag door zijn hoofd. Vaak denkt hij terug aan zijn zeer strenge ouders en hun vernederende manier van opvoeden, de klachten die hij overhield aan de ziekte polio en aan zijn heftige tijd op het internaat.

De flashbacks laten zien dat Frank geen makkelijke jeugd had, maar ook dat hij al heel wat op zijn geweten heeft. Als Frank zijn ontslag krijgt is dat de zoveelste vernedering in zijn ogen. Hij kan het niet plaatsen en voelt zoveel woede in zich dat hij wraak wil nemen op de maatschappij…

Een beklemmend en somber boek wat ik heb gelezen met het gevoel alsof ik in een achtbaan zat. Bij elke pagina voelde ik duidelijk dat er wat ging gebeuren, maar het is elke keer weer een verrassing wanneer er precies wat misgaat.

De schrijfstijl van Robert Thomson is vlot en venijnig. Vooral de stille en opgekropte woede die bij Frank in zijn hoofd zit wordt voelbaar omschreven, hierdoor kruipt er een onderhuids gevoel van spanning in het verhaal. De zwarte spiegel is voor zowel mannen als vrouwen geschikt.

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: